IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Община Варна
14:51 | 26 юни 2015
Обновен: 00:57 | 25 март 2024

С европари общината ще развива студентското предприемачество

Варна ще си партнира с градове от Холандия, Швеция, Италия и Полша

По материала работи: Юлиян Атанасов
С европари общината ще развива студентското предприемачество


Община Варна ще работи активно по развитието на студентското предприемачество. Това ще стане с включване в проект „Насърчаване на предприемачеството“, финансиран по европейската програма URBACT III. Постоянната общинска комисия по европейски въпроси и международно сътрудничество даде зелена светлина на предложението на кмета Иван Портних и го прати за съгласуване в комисията по финанси и бюджет.
Водеща организация по европроекта е град Делфт (Холандия), а партньори освен Варна са още Норкьопинг (Швеция), Парма (Италия) и Люблин (Полша). Проектът се реализира в две фази, като по първата – подготовка, допустимият бюджет е до 100 000 евро, а за зялостното изпълнение – между 600 000 и 750 000 евро. Програмата финансира 80 на сто от бюджета, другите 20 на сто са от общините.
Идеята на проекта е да се организира процес на обмен и обучение със сходни градове в цяла Европа с цел подобряване на местните политики. В рамките на инициативата студентското предприемачество ще получи подкрепа за това как да се използва финансирането от оперативните програми, от фондовете на ЕС и от Общинския бюджет, ще се осигуряват малки грантове и заеми за подпомагане на нови малки предприятия, ще се подобри работата на високо-технологичиня бизнес инкубатор във Варна. Така предприемачеството и особено студентското ще се превърне в основен инструмент за повишаване на икономическото съживяване на морската столица.

Юлиян Атанасов

 

Коментари

Новини Варна