IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
11:41 | 29 юли 2015
Обновен: 13:55 | 28 март 2024

Служители на големи фирми протестираха срещу скока на цената на тока (СНИМКИ)

Събраха се на площад "Независимост"

По материала работи: Златина Добрева
Служители на големи фирми протестираха  срещу скока на цената на тока (СНИМКИ)

Около 200 служители от големи варненски фирми се събраха на протест на площад "Независимост", срещу готвеното увеличение на цената на електроенергията за бизнеса.

В протеста се включиха синдикални организации и работници от БМФ, Радиозавода, "Булярд" и други големи и по-малки фирми. Протеста на бизнеса подкрепиха синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа".

Работодатели и синдикати са категорични, че 20-процентното увеличение на цената на електроенергията ще се отрази не само на едрия, но ще убие малкия и средния бизнес.

Според синдикалистите са заплашени консуматорите на електричество от индустрията и услугите. Най-засегнати, според тях ще са металургията, химията и машиностроенето.

В същото време други решения за въвеждане на 5% вноска за производителите на ток на практика ще доведе до фалит на част от тях.

"Няма да плащаме за кражбите в енергетиката", "Спираме работа днес, за да не затворим утре!" и "КЕВР, не убивай икономиката", гласяха лозунгите, издигнати от протестиращите в центъра на Варна.

Браншовите организации очакват да видят необходимата финансова подкрепа от държавата за преодоляване на кризата в енергетиката. Според тях разликата между скъпия ток и пазарните нива може да бъде поета чрез създаване на специализиран механизъм и револвиращ заем, без това да води до влошаване на условията за производство както на индустрията, така и на енергийните предприятия.

Такъв подход, включващ и допълнителни източници на финансиране в енергийната система ще осигури възможност енергийните услуги в България да останат на приемливи цени в дългосрочен период.

Пламен Янков

Снимки авторът

Коментари

Новини Варна