IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
20:20 | 25 ноември 2015
Обновен: 06:48 | 26 март 2024

Мечо Пух и Мики Маус вредят на интелекта на децата, май

Малчуганите се пристрастяват към анимациите, твърди психолог

По материала работи: Борис Проданов
Мечо Пух и Мики Маус вредят на интелекта на децата, май

Възможно ли е Мики Маус да вреди на интелекта на детето ви? Според учените от Канада това е точно така.


Наскоро се появи противоречиво проучване, направено в Университета в Торонто, в което се твърди, че малчуганите трябва да разглеждат повече книги с факти от естествения свят, а не такива с приказни и анимационни герои.


Проучването по-специално показва, че в книгите, където главните герои са животни с човешки характеристики – говорят, носят човешки дрехи, имат човешки качества – точно като Мики Маус, Гарфилд и Мечо Пух, могат да навредят на развитието на децата, които са на около 5 години или по-малки. Поради тази причина много експерти не препоръчват гледане на телевизия под 12-годишна възраст.


Според други звуковите ефекти и движещите се герои влияят благоприятно върху тяхното развитие.


Как въздействат на децата анимационните филмчета и какъв ефект имат – образователен, психологически или ги подтикват да вършат пакости?


Според психолога Валентин Стоилов децата се пристрастяват към анимацията, както възрастните към цигарите. По думите му въпросът не е "за" или "против" телевизията, а до каква степен е обмислено съдържанието, което получават децата ни.


По думите му родителят не трябва да иззема избора на детето какво да гледа, защото ако детето разпознае, че има нагласа, извън неговото желание, то започва да се противопоставя.


"Ако се опитваме да подберем това, което детето да получава, трябва да го направим много фино – така че детето да остане с впечатлението, че това е негово желание", препоръча експертът в предаването "ДНЕС" по Bulgaria ON AIR.


Специалистът обаче смята, че много от детските филмчета не предлагат полезно съдържание. Според него те не целят да дадат полезна информация, а да пристрастят детето.


"Огромна част от продукцията, която се бълва в момента, е абсолютен боклук. Все едно да имаме избор дали да се храните със солети, или с кроасани", заключи Стоилов.


Експертът коментира и притесненията на родителите, че в детските има много агресия и насилие, но смята, че те са несъстоятелни.


"Ако се опитаме да представим света като напълно спокойно място, където няма смърт, насилие, обричаме детето да бъде тотално неадекватно в реалността. Детето има право на истината, каквато е тя. Въпросът е в начина, по който се подава", смята експертът.


12-годишният Ники разказа какви анимационни филми обича да гледа. Като по-малък любимият му филм е бил "Колите", а сега любимата му анимация е "Изукството на меча онлайн".


Тя е японска и разказва за едно момче, което е заключено в игра и трябва да победи чудовища, за да се измъкне от нея, обясни детето.


Той не иска да прилича на главния герой, но като малък признава, че е искал да стане динозавър или рицар, войник...


Момчето добави, че сега децата не гледат толкова много телевизия, а се занимават повече с интернет и видео игри.

 

dnes.bg

Коментари

Новини Варна