IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
10:53 | 19 януари 2016
Обновен: 03:50 | 22 март 2024

Икономическият университет – Варна създава Научноизследователски институт

Той ще обединява съществуващите научни центрове на ИУ в една структура

По материала работи: Юлиян Атанасов
Икономическият университет – Варна създава Научноизследователски институт

С Постановление № 285 от 21 октомври 2015 г. на Министерски съвет на бе открит Научноизследователски институт в структурата на Икономически университет – Варна, съобщиха от ВУЗ-а. На заседанието на Академичния съвет през месец декември бяха избрани ръководните органи на Института. За Директор бе предложена и избрана проф. д-р Зоя Младенова, а за зам.-директор - проф. д-р Константин Калинков. Попълнен бе и съставът на Научния съвет на Института, който ще изпълнява ролята на колективен орган за управление.

 

Научноизследователският институт обединява съществуващите научни центрове на Икономически университет – Варна в една структура. Това са „Център за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии“, „Център за социални изследвания“, „Изследователски център по глобализация и преки чуждестранни инвестиции“, „Център за иновации и развитие“ и „Център за финансови изследвания и развитие“.

 

Като стратегически цели на Института се определят насочване на научните изследвания към значими икономически и социални проблеми, укрепване на връзките университет - бизнес, активизиране участието на академичния състав на висшето училище в национални и международни научни програми и др. Един от водещите приоритети в научната дейност на Научноизследователския институт ще бъде развитието на регионалната икономика. За целта Институтът ще се стреми да развива тесни връзки и сътрудничество с местната администрация, бизнеса, други научни центрове, НПО и т.н. на територията на област Варна.

 

Чрез създаването на Научноизследователски институт Икономически университет – Варна отговаря на динамично променящата се социално-икономическа среда и на ключови документи като Стратегията за развитие на висшето образование в Р. България в периода 2014-2020 г., Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2020, Иновационна стратегия за интелигентна специализация на Р. България 2014-2020 г. и др.

Коментари

Новини Варна