IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
15:28 | 8 февруари 2016
Обновен: 15:38 | 22 април 2024

Направиха първа копка на храм „Св. Николай” в двора на ВВМУ „Никола Вапцаров“

Митрополит Йоан: „Не е прецедент един град да има два храма с едно и също име“

По материала работи: Юлиян Атанасов
Направиха първа копка на храм „Св. Николай” в двора на ВВМУ „Никола Вапцаров“

Не е прецедент един град да има два храма, носещи името на един и същ светец – каза Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан след църковния ритуал – първа копка на храм „Св. Николай” в двора на ВВМУ „Никола Вапцаров“ във Варна. Има градове, в които повече от два храма носят еднакви имена. Важното в нашия случай е, че именно Свети Николай Мирликийски Чудотворец е закрилникът на моретата и хората, свързани с морето. Храмът ще бъде неголям, но с всички необходими белези на църква. Този, в централната част на града има своето място и присъствие. В него могат да се молят много повече хора – местни, туристи и гости на града – каза още митрополит Йоан. Относно пропускането на външни хора, желаещи да се помолят в новия храм, владиката каза, че това ще бъде уточнено допълнително и съобразено с устава на училището.

22 000 лева са набраните до момента средства за построяването на новия храм – каза проф. д.в.н., кап. I ранг Боян Медникаров, началник на ВВМУ ”Никола Й. Вапцаров”. След полагането на първия камък в градежа на новия храм всички дарители получиха грамота. Идеята за църква на името на светеца на моретата датира от преди повече от 10 години, каза още кап. Медникаров като допълни, че мястото за храма е било благословено още от покойния митрополит Кирил. В момента се подготвят всички документи и след одобрението от Министерството на отбраната, градежът ще започне. Амбицията на ръководството на висшето училище е до пролетта храмът да бъде издигнат. Избрано е църковно настоятелство начело с отец Живко и съвсем скоро ще бъде дадена по-голяма публичност на банковата сметка, на която ще се набират средства. Ще бъде предложено и на курсантите да дадат своята малка лепта за християнското дело – каза още началникът на училището.

Ели Маринова

Коментари

Новини Варна