IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
13:25 | 15 февруари 2016
Обновен: 22:43 | 21 март 2024

Наградиха холандските архитекти, победили с дизайна си за нова библиотека на Варна

Младият екип подари на кмета Портних макет на новата сграда, за да му напомня за общата идея, по която тепърва ще работят заедно

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

28 години е средната възраст на младия екип от архитекти, чийто проект за нова библиотека на Варна спечели сред още 370 допуснати до участие иновативни идеи. Победителите от "Architects for Urbanity" с ръководител Марина Колонади получиха днес от кмета на морската столица Иван Портних официалното възлагане на проекта, както и парична награда от 20 000 лева. Градоначалникът сподели радостта си, че за първи път във Варна се организира международен конкурс с толкова големи мащаби. Идеята е дълго обмисляна и вече е на крачка от реализацията си. Кметът изрази впечатления от високото ниво на журито като припомни, че това ще бъде не само сграда за съхранение на книжния фонд на града, но и място с културна и социална функция, където хората ще се срещат и ще общуват. Нашият град има 40 000 студенти и активен неправителствен сектор, който има нужда от подобно място – каза още Портних като уточни, че предстои техническото проектиране, а после – и построяването на сградата.

„Признавам, че преди година, на нашия празник - 21 март, не повярвах на кмета, че във Варна ще се строи нова библиотечна сграда – каза директорът на Регионална Библиотека "Пенчо Славейков“ Емилия Милкова. Сега обаче, след като станах свидетел на този мащабен конкурс, вече вярвам и се радвам, че градът ни няма да има повече разхвърлян книжен фонд“.

 

Екипът, базиран в Ротердам, редовно участва в големи международни състезания и е впечатлен от високото техническо задание, което е подготвила Варна – каза Юрген Саванчи като изрази благодарността си от работата с колеги на високо професионално ниво. Младите архитекти подариха на кмета Портних макет на новата сграда, за да му напомня за общата идея, по която тепърва ще работят заедно, както и книга, в която описват процеса на подготовка и реализация на идеята си.

Припомням, пет членният екип от Ротердам е проектирал 4 етажна сграда с интегрирано вътрешно пространство, усещането за която е, че посетителят няма да има реална представа на кой етаж се намира. Сградата ще бъде висока около 25 метра, с градина и много зеленина на покрива, което е и трайна тенденция в архитектурните решения по целия свят в момента. Хранилищата ще бъдат от страната на ул. "Марин Дринов", а читалните - към бул. "8-ми приморски полк". Отреденият терен за новата библиотека е между улиците бул. “Осми Приморски полк”, ул. “Братя Миладинови”, ул. “Проф. Марин Дринов” и сградата на Община Варна. Предвижда се надземното застрояване да бъде с максимална разгъната застроена площ от 18 500 квадратни метра, подземен обществен паркинг за 330 автомобила на 3 нива с площ 11 000 квадратни метра и капацитет за съхранение на 1 266 000 библиотечни документа (при 866 000 настоящ фонд). Общата инвестиция за осъществяване на сградата и околното пространство  е 40 млн. лв. Това ще бъде първата библиотека в България, която ще бъде построена след 30 годишна пауза. Последната построена библиотечна сграда у нас е била смолянската в далечната 1985 г.

Постигнат е баланс между вертикалната конструкция и хоризонталата на библиотеката.  Материалите, от които ще се построи новата сграда също е в унисон със строителството наоколо. Има окачени структурни фасади, двойна фасада, известна като "double skin", която ще се самоизмива от дъждовете,неръждаема мрежа. Отвореното пространство на решението, което журито е избрало на 1-во място предразполага към провеждането на мероприятия, събиращи голям брой хора, т. нар. "open space" пространство, което през всички нива на сградата предлага интересна разходка.

ЕЛИ МАРИНОВА

СНИМКИ:ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна