IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
15:56 | 15 февруари 2016
Обновен: 04:34 | 5 март 2024

Ученици от Варна изстрелват първия български сателит

"Занимаваме се с този проект от година и това е първият изкуствен спътник построен в България“

По материала работи: Деян Михайлов
Ученици от Варна изстрелват първия български сателит

Виктор Милев и Костадин Николов, ученици в математическата гимназия „Д-р Петър Берон" във Варна, са първите ентусиасти, които са сглобили и ще изстрелят първият сателит в небето на България.

"Занимаваме се с този проект от година и това е първият изкуствен спътник построен в България. Идеята е той да бъде изстрелян на 1000 метра, откъдето ще пада с парашут и всяка секунда ще предава данни за различни състояния на атмосферата - като температура, налягане, състояние на въздуха", разказа Виктор.

"За да направим сателита, използвахме набор, след което свързахме сензорите и направихме наши програми, които автоматично да обработват данните, които можем да изкараме директно в графики. В бъдеще можем да добавим и още сензори, за което имаме капацитет", допълва Костадин.

CanSat е симулация на реален сателит, интегриран в рамките на обема и формата на кен за безалкохолна напитка.

Предизвикателството е да поберат всички основни подсистеми, намиращи се в сателита, като мощност, сензори и комуникационна система, в този минимален обем. След това CanSat се изстрелва с ракета на височина няколкостотин метра, където той изпълнява своя научен експеримент и постига безопасно кацане.

Dariknews.bg

Коментари

Новини Варна