IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
11:50 | 23 март 2016
Обновен: 16:39 | 17 април 2024

Деца оцветиха пролетно ОДЗ 13 с първия си общ празник

Малчуганите посрещнаха идването на пролетта с песни и танци

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Ели Маринова

Вероятно във вече порасналите ни мозъци са изтлели спомените от първото тържество в детската градина. И как иначе, човешкото същество има уникалното свойство да изтрива информация, която няма да ползва в бъдеще. Но с празниците на децата днес, усещането да изживееш отново първите трепети на общите танци, песнички и стихчета, игри и лудории, сякаш отново ставаш дете. Снимах такова първо пролетно тържество на най-мъничките възпитаници на 1-ва градинска група в ОДЗ 13 "Детска радост" във Варна. Празник като празник, ще си помисли човек. Има ги постоянно, по различни поводи през цялата година. Във всички детски заведения. И до един са пъстри, свежи, зареждащи с енергия. Градината работи с деца със специални образователни потребности, които са се влели вътре в общия поток на групите.

 

Замислям се за труда на хората, оставащи в сянка. Учителки, музикални педагози, помощен персонал, специалисти за работа с деца. При това ниво на заплащане у нас, е чисто апостолство да обуздаеш първичната енергия на толкова много деца на едно място, да укротиш няколко дузини малчугани в общ ред. Да се опиташ да ги научиш на обноски, да им предадеш знания и умения, които срещат за първи път в новия си живот. Заради тях си позволявам да споделя част от пъстротата на детския празник, посветен на първа пролет в снимки. За тези палавници това е и първото тържество. Те няма да го помнят. Но затова са фотоапаратите все пак. Лъчиста е енергията на децата. Непосредствена, необременена, светла. И ако сте изпушили в лудницата на забързания си ден, няколко минути цвят само ще ви усмихнат и разтоварят.

Ели Маринова

Коментари

Новини Варна