IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Общество
11:48 | 12 април 2016
Обновен: 12:54 | 21 април 2024

Преглеждат безплатно за Паркинсон във Варна

Болните у нас са над 12 000

По материала работи: Златина Добрева
Преглеждат безплатно за Паркинсон във Варна

Безплатни прегледи за Паркинсон се провеждат в шест града на страната, сред които и Варна. Поводът е Световният ден за борба с болестта - 11 април.
Прегледите в морския град се извършват в болница „Света Марина“ до 15 април, от 13 ч. до 15 ч. от проф. Капрелян и екипа му – доц. Иванов и д-р Грудкова.
Необходимо е предварително записване на тел.: 052 97 82 42.


Паркинсоновата болест не засяга млади хора, но се появява в петото десетилетие, когато човек е вече зряла, реализирана личност с голям творчески потенциал и именно това прави заболяването социално значимо. Това заяви на пресконференция  в София, организирана от "Националната организация на хора болни от късен Паркинсон“, „Сдружението за достоен живот на паркинсониците в България“ и „Асоциацията двигателни нарушения и множествена склероза“, директорът на УСБАЛНП „Св. Наум” акад. Иван Миланов. По неговите думи близо 15 000 са болните с тази диагноза, около 10% са в напреднала фаза на болестта или късен паркинсонизъм.
Медицината напредна много в последните години, за тези хора също има лечение и то е достъпно и у нас, отбеляза специалистът и уточни, че пациентите с късен паркинсонизъм могат да разчитат на помпите с интестинален гел, които се поставят вътре в стомаха и освобождават постепенно лекарственото вещество. Важно е да се знае, че някои съвсем нетипични симптоми като промяна в почерка, намаляване силата на гласа и загуба на обоняние също могат да бъдат предвестници на болестта. Препоръката на специалистите е в такива случаи хората да обръщат внимание навреме и да се обръщат към лекар.

Прогресът в науката е много голям и прогнозата е, че още в недалечно бъдеще ще може да бъде поставяна ранна диагноза след биопсия на червата и анализ на специфични клетки в тях, не сме далеч и от времето, когато ще можем да разчитаме на ваксина, която да предотвратява болестта, добави още акад. Миланов. Това, с което трябва да се преборим обаче е и стигмата и неразбирането на обществото, подчерта специалистът.

 


Паркинсон представлява невродегенеративно заболяване,

нареждащо се на второ място по честота сред този вид болести в света. Заболяването е диагностицирано за първи път през 1817 г. от британския лекар Джеймс Паркинсон. Причините за болестта са свързани с дегенеративен процес в структура от средния мозък. Болестта срива цялата нервна система на човек.
Освен сериозни проблеми, свързани с движенията, заболяването рефлектира и на емоционалния статус като нерядко може да доведе и до отключване на депресивни състояния.
Симптомите на болестта се проявяват най-често, когато голям процент (над 70%) от нервните клетки вече са загинали, което е индикация, че тя е в напреднал стадий.
Паркинсоновата болест засяга 0.15% от цялото население, но болестността се увеличава с нарастване на възрастта. От 65 до 80 г. боледуват около 3% от хората, а над 80 г. – 10%.
Болните в България са около 12-13 000 души. 10% от тях или над 1200 души са в тежък стадий на болестта. От Паркинсон най-често заболяват мъжете, като причината защо болестта засяга в по-голяма степен силния пол все още не е докрай изяснена. Характерно за заболяването е, че е възрастово зависимо.

Коментари

Новини Варна