IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
14:23 | 22 април 2016
Обновен: 20:32 | 12 май 2024

Ученици празнуваха Международния ден на Земята във варненския зоопарк

Засадиха дръвчета и нахраниха камилчето Леми

По материала работи: Слав Велев
Ученици празнуваха Международния ден на Земята във варненския зоопарк

Малкото камилче  Леми от Варненския зоопарк ще се любува на две липи пред своя кът. „Дървета за Земята. Нека ги засадим“ е мотото на тазгодишното издание на Международния ден на земята - 22 април. Празникът се отбелязва от 1970 г. насам, а целта на мащабната световна акция по засаждане на нови дървесни видове е те да станат 7,8 милиарда до юбилейното му честване след 5 години, сподели пред Медийна група „Черно море“ директорът на варненския зоопарк Иванка Стоянова.

 

В сектора с камилите е поставено ново заграждение на около метър от ритловиците, а в пространството между двете огради днес бяха засадени две липи. Деца от ОУ“Христо Смирненски“-гр. Омуртаг  помогнаха на зооинженерите  и имаха изключителната възможност собственоръчно да нахранят малкия Леми, а по-късно и да наблюдават как му се прави фризура.

Инициативата е по повод световния празник, но и цели да възпита уважение и отговорно отношение към животните. Много хора хранят  нашите обитатели с вредни храни въпреки забраната, и макар намеренията им да са доброжелателни, така не само нарушават специалния им хранителен режим,  но и застрашават живота и здравето им, категорична бе Стоянова. Тя призова всички посетители на зоопарка да спазват установените правила и само да се радват на животните, като напомни, че осиновяването на любимец от зоокъта  e също алтернативен вариант за обгрижване на питомците. Досега само 20 от животните имат осиновители, а близо 300 още чакат своите благодетели.

 

Като мярка против забраненото хранене ще бъдат поставени хранилки на няколко места в зоопарка, от които гостите ще вземат почерпка за животинките.

Съвсем скоро се очаква ветеринарната амбулатория на къта  да  отвори врати, в която ще бъдат провеждани  редовни прегледи на обитателите, съобщи Стоянова.

Елисавета Илиева

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна