IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
09:50 | 28 април 2016
Обновен: 02:32 | 25 април 2024

Училищата във Варна пламнаха от въшки

Причината е, че никой не е задължен да проверява децата, а родителите пък нехаят

По материала работи: Ставри Таргов
Училищата във Варна пламнаха от въшки

Повечето от училищата във Варна пламнаха от въшки. Това алармираха родители във фейсбук. Конкретните сигнали са от от СОУ „Кирил и Методий“ и „Н.Й.Вапцаров“.
При нас пристигат постоянно жалби от родители, каза д-р Анка Баева, шеф на отдела за противоепидемичен контрол в Регионалната здравна инспекция във Варна. Още днес ще пратим специалист на проверка в СОУ Н.Й.Вапцаров“. Проблемът е, че ние не сме задължени вече по закон да следим въшливостта в учебните заведения, това е вменено на община Варна, която трябва да разпореди взимането на мерки от страна на училищните лекари и медицински сестри, обясни д-р Баева. След проверките ще изпратим писмо до общината и ще препоръчаме седмичен контрол, какъвто е редът. След като децата се изчистят, трябва да вземат бележка от общопрактикуващия си лекар, за да се върнат в час, добави тя.
Според епидемиоложката проблемът се задълбочава и от нехайното отношение на родителите към наличието на въшки по главите на децата им. Много от тях не взимат умишлено никакви мерки, защото просто не вярват, че такова нещо може да им се случи.  Има и друго. При по-големите ученици върви търговия с въшки, като паразитите се продават срещу 5 – 10 лв. парчето. Целта е ученикът да бъде освободен от занятия.
Според д-р Баева средствата за борба с паразитите, предлагани от аптеките, не действат ефективно.  Една от причините е, че нашествие от въшки не  е имало от много време и фармацевтите избягват да зареждат със съвременни препарати. Най-изпитаното средство остава намазването на главата с разтвор от равни части газ и свинска мас, който трябва да престои поне една нощ. След  това гнидите трябва да се изчистят на ръка. Другият вариант е остригване нула номер.
Главовите въшки нападат обикновено чистите детски коси, сочи практиката. Ако косата се боядисва обаче, те я избягват заради химикалите.

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна