IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
13:21 | 18 май 2016
Обновен: 20:23 | 16 април 2024

Елена Косева: Платени стажове за студенти ще облекчат кадровия проблем в туризма

Очакваме силен туристически сезон

По материала работи: Юлиян Атанасов
Елена Косева: Платени стажове за студенти ще облекчат кадровия проблем в туризма

Курортният комплекс „Св. Св. Константин и Елена" е в пълна готовност за началото на новия туристически сезон, който се очаква да е силен. Това обяви в интервю за Дарик Елена Косева, изпълнителен директор на дружеството „Св. Св. Константин и Елена", което стопанисва едноименния курорт край Варна. Потвърждават се всички резервации от традиционно силни пазари от Западна Европа. Ръст има на записванията и от Източна Европа и държави като Чехия и Полша. Очакват се и традиционни гости от държави като Ливан, Иран и Израел. Вероятно обаче няма да се изпълнят изцяло всички резервация от Русия. Ще се разчита и на български туристи, които се очаква да предпочетат родните курорти, заради събитията в Турция и Гърция, посочи Косева.

Неприятностите за летовниците ще бъдат сведени до минимум, като ще се избягва дублирането на резервации, категорична бе изпълнителният директор на „Св. Св. Константин и Елена".

 

Капацитетът на хотелите в най-стария ни морски курорт е над 6000 легла, според статистическите данни. Природните дадености, минералната вода и нейните целебни свойства позволяват на курорта да развива целогодишно дейност.

 

В последните години в туристическия бранш обаче се задълбочава кадровият проблем, заради миграционните процеси и невъзможността за осигуряване на по-високи заплати, сравнимо с Европа и света, отбеляза Елена Косева.

 

В сферата на средното и висшето образование да се заложи на повече практика. Браншът от своя страна може да осигури платени стажове. Според Косева, друга мярка е облекчаване на някои норми в трудовото законодателство, свързани с междуседмичната и междумесечната почивки. Може да се помисли и за облекчаване на разрешителния режим за работа на жители от близки до страната ни държави като Македония, Молдова, Украйна и Беларус.

 

Пороят, който се изсипа над комплекса в понеделник, не е нанесъл поражения на пясъчната ивица и парковата среда. Известни щети са понесли само сгради.

 

В курорта се завършват няколко нови жилищни кооперации. Довършването им обаче ще продължи след края на сезона, заради влязлата на 15 май забрана за строителство по време на активния туристически сезон.

 

Празникът на курортния комплекс и официалното откриване на летния туристически сезон традиционно ще се случи на 21 май. Празникът в събота ще започне със Света литургия и литийно шествие с чудотворната икона на Светите равноапостоли, което ще води Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Ще има празничен концерт.

 

На 22 май ще има празник с участието на детски музикални и танцови състави и конкурс за рисунка на асфалт с награди.

 

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1576536

Коментари

Новини Варна