IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
14:59 | 13 юли 2016
Обновен: 04:58 | 12 март 2024

Английски доброволци помагат на децата от дом “Гаврош”

Младежите прекарват дните в игри с малчуганите

По материала работи: Слав Велев
 Английски доброволци помагат на децата от дом “Гаврош”

Мей и Анди, студенти от Англия, прекарват две седмици с децата от дом “ Гаврош” във Варна. И двамата учат в Ливърпул, на 19 години са и са приключили първата си година в университета тази пролет. Мей учи ерготерапия (окюпейшън терапия).  Тя ни обясни, че ерготерапията представлява медицинско-терапевтична наука с педагогически, психологически и социални направления. Цел на ерготерапевтичното лечение е стимулиране на индивидуалното развитие – лично и училищно на децата, както и придобиване възможно най-голяма самостоятелност в ежедневието. Анди учи разработване и управление на спорта, като именно техните дисциплени са една от причините да се занимават с този вид доброволческа дейност.

 

 

“Искахме да направим нещо различно тази година. Опитахме се да комбинираме нашата почивка с доброволческа дейност и след като направихме проучване открихме организацията  “Original Volunteers”. Видяхме, че има програма подходяща за нас в България и си помислихме, че би било прекрасно да вземем участие. Освен това България е невероятно място и искахме да го разгледаме.” – каза Мей. Тя допълни, че доброволческата програма трае две седмици и приключва този петък – “ За жалост времето мина неусетно бързо”.

 

Младежите прекарват дните в игри с децата. Наблягат на занимания на открито и на групови игри , тъй като децата обичат да скачат на въже и да играят с хек (топка от плат, пълна с ориз).

 

 

“Нашата основна цел е да научим децата да споделят своите играчки и да общуват ефективно помежду си, както и да придобият представа за работа в екип” – каза Анди.

 

Доброволците са участвали в други подобни програми в Обединеното Кралство, където са помагали на хора с увреждания, но за първи път участват в доброволческа дейност ивън границите на родината си. Едно от най-големите предизвикателства за тях е езиковата бариера, тъй като децата от дома не знаят английски език.

 

 

“Езиковата бариера е нещо ново и различно за нас, но персоналът ни помага като превежда на децата. Освен това активно използваме жестове и мимики, за да обясним нещо на малчуганите. Всички се забавляваме много и аз съм сигурна, че ще поемаме подобни инициативи и за в бъдеще, защото чувството е невероятно” – сподели Мей.

 

Тя добави, че подобни дейности в Англия са доста по-строго контролирани и има повече правила, докато тук те имат свободата да поемат инициативата и да планират разнообразни игри за децата. – “Много сме ентусиазирани и щастливи от факта, че можем да планираме занимания, които, според нас, са изключително полезни за децата”

 

Освен в дом “Гаврош”, Анди и Мей помагат и на деца с увреждания от Карин дом в град Варна по друга инициатива на “Original Volunteers”.

 

“Щастливи сме, че успяваме да помогнем и да се докоснем до уникални дица. Разбира се, има голяма разлика между децата от Карин дом и от дом “Гаврош”, това са две напълно различни преживявания. Трябва да бъдем много по-внимателни когато провеждами сисиите си с дицата от Карин дом. Те не са толково подвижни и при тях наблягаме основно на занимания, които включват активно използване на ръцете. Например правим човечета от хартия, картички и т.н. Те много обичат стикери, блестящи и ярки предмети.” – обясни Анди.

 

Младежите ще се приберат на Острова тази неделя. Преди да започнат своята доброволческа дейност те са разгледали някой от курортните градове по нашето Черноморие – Бургас, Созопол, Несебър, Слънчев бряг и Варна. Анди и Мей даже са научили как да благодарят и как да броят до 10 на български език.

 

 

“България е много красиво място, но езикът е доста труден”- отбелязват те.

 

Дана Момчилова

стажант-репортер

Коментари

Новини Варна