IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
14:36 | 25 юли 2016
Обновен: 03:20 | 28 март 2024

В АГ-то отчитат бум на бебета

Според официалната статистика за Варна обаче броят на новородените е по-нисък в сравнение с 2015 г.

По материала работи: Пламен Янков
В АГ-то отчитат бум на бебета

АГ болницата във Варна отчита бум на раждания, съобщи на пресконференция нейният управител доц. д-р Емил Ковачев.  От началото на годината са проплакали 1 233 бебета, с 82 повече в сравнение със същия период на м.г. Повечето от тях са момиченца. Сред новородените има 29 двойки и 3 тройки близнаци. Сред тях има заченати и по естествен път. Най-младата родилка е едва на 14 г. , най-зрялата – на 48 г.

 

През интензивното неонатологично отделение на болницата са преминали 153 деца. Най-малкото е тежало едва 540 грама. То е вече изписано и е добре, отбеляза доц. Ковачев.

 

По принцип недоносените бебета са повече заради многоплодните бременности въпреки подобрените акушеро-гинекологични грижи. Другата причина е свързана с преждевременните раждания, които са 7 – 10% от всички регистрирани.

 

Не мога да прогнозирам дали ще приключим годината с повече бебета. Понякога ражданията спадат необяснимо през есенните месеци, каза още доц. Ковачев.

 

Според националния регистър на ражданията в сайта на Министерството на здравеопазването новородените във Варна от началото на годината са 2 524. Те са с 59 по-малко в сравнение със същия период на 2015 г. Тенденцията за спад в раждаемостта на Варна е от няколко години.

 

Ставри Таргов

Снимка Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна