IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
16:31 | 12 септември 2016
Обновен: 21:49 | 21 март 2024

Голям световен икономически форум започна във Варна

Международният симпозиум по стокознание и технологии за първи път се провежда в България

По материала работи: Борис Проданов
Голям световен икономически форум започна във Варна

Значим международен икономически форум започна във Варна. Морската столица и първият български град, който домакинства значимата проява. 20-то юбилейно издание на Международния симпозиум по стокознание и технологии ще се проведе във Варна от 12 до 16 септември.

 

Докладите ще бъдат изнесени в аулата на Икономическия университет. Организатор на проявата е международната организация по стокознание и технологии. Форумът се провежда през две години, а асамблеята на организацията избира кой да е градът и университетът домакин. Във Варна за значимото събитие пристигнаха 160 делегати от различни страни, сред които Полша, Италия, Русия, Украйна, Словакия, Словения, Корея, Япония, Румъния и Австрия. Издаден е хартиен сборник с резюмета на докладите, които ще бъдат изнесени, а в електронния вариант са включени 115 разработки. 

 

„Тази проява е много важна за нас, тъй като дава възможност за обмен на информация между представители на научната общност от различни страни. Стокознанието е всеобхватно поле на научна дейност, което засяга различни аспекти“ – отбеляза вицепрезидентът на международната организация по стокознание и технологии проф. Мария Лукети от Италия. 

 

 

„Аз като българка съм изключително доволна, че страната ни е домакин на форум от подобно ниво. Това е високо признание“ – подчерта доц. д-р Даниела Иванова, представител на българската общност в международната организация. 

 

Българската общност в сферата на стокознанието е сред големите по численост на представителите си, каза Сюзан Грубер – финансист на организацията. Тя отбеляза още, че вече има формирани стабилни асоциации освен в Европа и в Корея, Япония и Китай. В рамките на стария континент най-мащабните са в Италия, Полша и Украйна.

 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

 

 

Коментари

Новини Варна