IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
10:04 | 26 септември 2016
Обновен: 18:08 | 1 май 2024

Варна може да стане център на здравето в Европа

На 27 и 28 септември т.г. в курорта "Св. св. Константин и Елена" ще се проведе ІІІ годишен конгрес на Българския Съюз по балнеология и спа туризъм (БСБСПА)

По материала работи: Борис Проданов
Варна може да стане център на здравето в Европа

Варна е домакин на престижния форум за СПА и балнео туризма от 27 до 28 септември т.г., когато ще се проведе Третия годишен конгрес на  Българския Съюз по балнеология и спа туризъм (БСБСПА) „Превенция в българските спа курорти. Тенденции в Европа 2020. СПА и култура от римски времена”. В най-стария ни морски курорт „Св. Св. Константин и Елена”, където с любезното домакинство на Община Варна и с партньорството на Министерство на туризма, ще се открие събитието, вече пристигат първите чуждестранни участници и гости.

 

От 10 ч. утре е официалното откриване на III Конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Пресконференцията за журналисти ще се състои от 12,30 ч. В нея ще участват: зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, председателят на БСБСПА Стефан Шарлопов, президентът на Европейската СПА асоциация Тиери Дюбоа, кметът на Варна Иван Портних, вицепрезидентът на Европейската СПА асоциация и Заместник-председател на БСБСПА Сийка Кацарова, изпълнителният директор на „Св. Св. Константин и Елена холдинг“ АД, член на УС на БСБСПА Елена Косева, председателят на Комисия по здравеопазването в 43-ото Народно събрание на РБългария д-р Даниела Дариткова и ректорът на МУ – Варна, проф. д-р Красимир Иванов, дмн.


Предстоящият форум е най-важното събитие на съюза за 2016 г., когато отбелязва 10-годишнината от своето учредяване. Днес в БСБСПА членуват водещи четири и пет-звездни хотели в основните балнео и СПА дестинации в България, сред които са и носители на престижните награди за иновации на Европейската СПА асоциация (ESPA) като Поморие, Хисаря, Сандански, Кюстендил и др.; водещи български туроператорски компании, развиващи балнео-СПА продукта на българския и международния пазар; фирми с дейност, свързана с балнео-СПА туризма, физически лица и експерти, утвърдени в балнео-СПА сектора.


От 2007 г. съюзът е представител на България в ESPA, която обединява организациите-членове в СПА сектора на Европейски съюз. През 2013 г. за първи път у нас БСБСПА беше домакин на международен форум, когато 18-я годишен конгрес на Европейската СПА асоциация се проведе в Поморие. БСБСПА е първата организация у нас, която учреди и връчва Годишни награди за иновации в областта на СПА туризма. От 2016 г. за първи път в Управителния съвет на ESPA е избран българин за заместник-председател – това е Сийка Кацарова, заместник-председател на съюза. Един от важните резултати от дейността на съюза и неговите членове от цялата страна, е съвместната работа с държавните институции по подготовка и регламентиране на правилата в СПА сектора с Наредба № 2 за условията и реда за сертифициране на „балнеолечебен (медикъл спа) център", „спа център", „уелнес център" и „таласотерапевтичен център" (29.01.2016 г.). Тя е в основата не само на държавната подкрепа на бизнеса, но и в професионалното обединяване на туристическия бранш за превръщането на България в център на здравето в Европа.


Заедно с чуждестранните и българските участници, които ще се съберат в кк „Св. Св. Константин и Елена”, най-активна подкрепа за провеждане на конгреса оказват Община Варна и екипа на най-стария български морски курорт,  подчертават членовете на УС на БСБСПА. На официалното откриване на форума на 27 септември ще присъстват представителите на най-големите варненски туристически организации, както и дългогодишни партньори и колеги на съюза от цялата страна. Сред чуждестранните гости са членове на ESPA и експерти от Франция, Германия, Италия, Чехия, Португалия, Литва, Естония, Румъния, Молдова и др.


УС на  БСБСПА ще връчи благодарствени грамоти на учредителите, които преди 10 г. създават една от най-активните български неправителствени организации в туризма: Стефан Шарлопов, Дора Георгиева, Арбен Караджа, Златко Златанов, Валентин Александров, д-р Татяна Ангелова и Сийка Кацарова. Благодарствени грамоти ще получат и кметове на СПА дестинации, с които съюзът успешно си партнира вече 10 г. В годината на своето основаване – на Третия си конгрес във Варна съюзът ще връчи 10 благодарствени грамоти и награди на представители на национални и регионални медии, които подкрепят дейността на съюза и отразяват активно проблемите на балнео- и СПА- туризма през годините.


Медийни партньори на предстоящия Трети конгрес на БСБСПА са БТА, в. "Стандарт“ и медийна група "Черно море".

 

Още по темата: Варна събира елита на СПА туризма

Коментари

Новини Варна