IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
16:45 | 2 октомври 2016
Обновен: 14:36 | 9 май 2024

Спират субсидиите за ВУЗ-ове, които не пазят реномето си

Публичните пари от държавния бюджет, разпределени за издръжка на студенти, трябва да се разходват целесъобразно

По материала работи: Борис Проданов
Спират субсидиите за ВУЗ-ове, които не пазят реномето си

На ВУЗ-ове, които не пазят реномето си, няма да бъде давана държавна поръчка. Наблюдаваме масовизация на висшето образование, която не работи в негова полза.Трябва да бъдат осъществени промени във висшето образование, които да гарантират повишаване качеството на обучението. Това каза вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева във Варна. По думите й съобразяването с качеството и последващата реализация на студентите ще определят и отпускането на публични средства.

 

Публичните пари от държавния бюджет, разпределени за издръжка на студенти, трябва да се разходват целесъобразно. Доводът на министъра е, че много от профилираните университети създават  нови специалности, които противоречат на ориентацията на висшето учебно заведение.

 

Като пример Кунева посочи Сорбоната (Сорбонския колеж - част от Парижкия университет) - университет, в който се изучават хуманитарни науки и в който инженерните специалности категорично не присъстват в програмата.
 

Кунева разкри пред журналисти, че е подготвила цялостен закон за професионалното образование, който ще бъде в качеството си на нов обществен договор между бизнеса, държавата и родителите. Проектът има за цел да върне престижа на тези училища, от които се излиза с професия. Кунева обяви, че проектът ще бъде финализиран до края на тази година. 
 

Министърът обясни, че в момента се извършва образователна реформа, но в заварено положение и в условията на стриктна бюджетна дисциплина. Кунева успокои, че промените ще настъпят плавно и щадящо за децата, които  изпитват  реформата върху гърба си.

 

Елисавета Илиева

 

 

Коментари

Новини Варна