IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
14:31 | 4 ноември 2016
Обновен: 22:01 | 29 април 2024

Над 870 000 души във Варненско застрашени от наводнения

На 200 млн.лв. се оценяват мерките, които да предотвратят бедствието

По материала работи: Борис Проданов
Над 870 000 души във Варненско застрашени от наводнения

В област Варна съществуват 8 района с над 870 000 жители с голям възможен риск от наводнения. Басейнова дирекция е разработила за Черноморски район т.нар. План за управление на риска от наводнения.

 

Инж. Жасмина Керанова, която е началник-отдел “Планове“ в дирекцията, коментира данни, анализи и оценки. По нейни думи сценариите са три – от висока, средна и ниска вероятност на настъпване. Визуализирани са дълбочината на заливане, обхватът, скоростта на водата и съответната степен на заплаха в зависимост дълбочината на заливане.

 

Около Варна и на юг към Бяла потенциалната опасност е най-голяма. Край Камчия (около с. Гроздьово и Долни чифлик), в района на Суворово, Главница (до с. Комарево и с. Блъсково) са рискови зони за речни наводнения.

 

За Черноморския регион са намерени 45 района със значителен риск от потенциално наводнение.Речните са 34, а морските – 11. Те обхващат цели 95 населени места, сред които курортните образувания са 4, общините – 32, в 6 области. Както вече писахме по-горе, над 870 000 души живеят в този рисков район.

 

Мерките, които могат да предотвратят евентуални проблеми, възлизат на около 200 млн. лв. за периода до 2021 г. Предвидени са реконструкции и ремонти на язовири.

 

До края на годината Министерски съвет се очаква да приеме споменатият План за управление на риска от наводнения в Черноморския район. Само така ще могат да се предприемат превантивни действия.

 

Вижте още: Крайезерният път във Варна е наводнен

Коментари

Новини Варна