IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
14:12 | 9 ноември 2016
Обновен: 19:53 | 15 май 2024

Прегледите на учителите при клинични психолози трябва да се поемат от Здравната каса

Това заяви пред ТВ "Черно море" Петя Събева, председател на Сдружението на младите психолози в България – Варна

По материала работи: Пламен Янков
Прегледите на учителите при клинични психолози трябва да се поемат от Здравната каса

Учителите да подлежат на ежегоден медицински преглед за психични заболявания и отклонения, които могат да застрашават живота и здравето на децата и учениците, предвиждат промени в Наредба №4 на Министерството на здравеопазването, която е обнародвана и в “Държавен вестник”.

 

Педагозите трябва да предоставят медицински документ, който да удостоверява тяхното психично здраве до 30 септември 2017 г. На психотест ще подлежат и кандидатите за учители, преди да заемат поста.


Доколко тази мярка е удачна и прави ли ни по-спокойни за безопасността и възпитанието на нашите деца, разговаряме в студиото на тв „Черно море“ с Петя Събева, председател на Сдружението на младите психолози в България – Варна.

 

- Г-жо Събева, какви са причините за зачестилите напоследък  случаи, в които хората посягат на живота си?

- Често причината, водеща до самоубийство, е неовладяна навреме депресия. Когато не се работи върху навременното й овладяване, се появява риск човек да посегне на живота си. Затова е много важно, когато видим симптомите на едно депресивно състояние, да се обърнем към специалист. Често, когато човек изпадне в такова състояние, той не осъзнава, не може да се самоопредели и не търси помощ. В такива моменти е важна подкрепата на близките и своевременното обръщане към психолог или психиатър. Често депресивните състояния са съпроводени от хормонален дисбаланс и в по-лека форма могат да бъдат преодолени с  подкрепа от специалист.


Рискът съществува във всяка възраст, въпреки че при тийнейджърите хормоните бушуват и дават израз в промени в поведението, свързани с агресия или борба с авторитетите. Друг момент е, когато хормоните отново бушуват, но детето затваря своята емоция вътре в себе си, и когато няма изградени умения да се социализира. Тогава  е налице едно по-силно затваряне и липса на социализация. На тези симптоми често не се обръща внимание.


Тук освен на родителя е много важна и ролята на учителя, защото децата прекарват голяма част от времето си в училище. 


- Трябва ли в такъв случай учителите да се освидетелстват, че са психично здрави?

- Медицинско свидетелство се изисква за всяка една професия. Във въпросната Наредба №4 са изброени някои от психичните заболявания, които е добре да бъдат наблюдавани и проследявани. В наредбата има и форма на туберкулоза, която е заразна, и е добре да се следи за нея. Относно психичните разстройства по тази наредба част от тях са органични и изискват лекарска намеса, част от тях обаче са чисто психични и за целта клиничните психолози разполагат с множество методики, които са адаптирани и стандартизирани така, че да установят и да докажат обективно една такава диагноза. 


Считам, че в случаите, когато не се касае за органични разстройства, наредбата трябва да бъде променена и да бъде включен клиничен психолог в екипа. 


Учителската професия е изключително важна, а обществото, за жалост, не изразява позитивна нагласа към нея. Авторитетът й е нарушен, заплатите не са високи и ако действително бюджетът на учителите бъде натоварен с това да ходят и да си плащат медицински прегледи всяка година, това ще е проблем, затова трябва да се помисли разходите да бъдат поети от Здравната каса. Прегледите при клиничните психолози в България не се поемат от осигурителната ни система и това е една от причините много хора да не се обръщат към психолог. Това е и една от причините много от психичните заболявания да се задълбочават поради невъзможност на хората да си позволят преглед, а психичното здраве всъщност е част от здравето.

 

ИВАН БАРБОВ

Коментари

Новини Варна