IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
12:02 | 15 ноември 2016
Обновен: 18:27 | 17 април 2024

5 района във Варненско са застрашени от наводнения

Набелязани са мерки, които чакат одобрение от Министерския съвет

По материала работи: Ставри Таргов
Десислава Консулова

5 района във Варненско са застрашени от наводнения. Това стана ясно на първото за годината редовно заседание на Басейновия съвет.

 

Застрашените райони са Варненският залив, Камчия – Гроздьово, река Провадийска – Провадия, река Девненска – Суворово, Главница - Блъсково, Главница - Комарево и Камчия - Долни чифлик. На заседанието бяха представени докладите с екологичната оценка, оценка на съвместимост, както и резултатите от обществените консултации по проекта на плана за управление на риска от наводнения за Черноморския басейнов район.

 

За Варненския залив са предвидени различни мерки като изграждане на дамби и брегоукрепване, за останалите райони – почистване на речните русла и други, съобщи Десислава Консулова, шеф на Басейнова дирекция“Черноморски район“. Те ще започнат да се изпълняват, след като бъдат одобрени от Министерския съвет. Реализацията на програмата е предвидена за срок от 6 години, добави тя.

 

Програмата за управление на риска от наводнения е на финален етап. Изпратено е искане за становище за екооценката до МОСВ, после проектът трябва мине през консултативен съвет и висш екологичен съвет по водите. Последното е одобрение от МС. Тъй като има вероятност от спиране на средствата от европейските екофондове, МОСВ изготви оптимизиран график, обобщи Консулова.  

 

Басейновият съвет е държавно-обществена консултативна комисия, подпомагаща дейността на БДЧР в процеса на управление на водите.

 

Ставри Стефанов

 

Още по темата: Над 870 000 души във Варненско застрашени от наводнения

Коментари

Новини Варна