IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
12:11 | 17 ноември 2016
Обновен: 05:43 | 29 април 2024

Откриха нови 2 случая на ХИВ във Варна

От началото на годината заразените с вируса на СПИН са 8

По материала работи: Ставри Таргов
Откриха нови 2 случая на ХИВ във Варна

 

Нови 2 случая на ХИВ са регистрирани във Варна. С тях заразените от началото на годината са вече 8, съобщи на пресконференция д-р Анка Баева, началник отдел „Противоепидемичен контрол“, в  РЗИ – Варна. Поводът бе стартиралата Европейска седмица за изследване за ХИВ и хепатит.

 

6 от серопозитивните са мъже, останалите са жени. От началото на годината през кабинета за безплатно изследване на СПИН в РЗИ са преминали 992-ма души. От тях 704 души са потърсили помощта му, защото са правили случаен секс без презерватив. От всички изследвани 150 са с хомосексуална ориентация, 9 – инжекционни наркомани.

 

От началото на годината сме раздали безплатно над 5 500 презерватива и лубриканти, каза още д-р Баева. Тя посочи, че в рамките на Европейската седмица безплатни изследвания в кабинет 501 в РЗИ – Варна, ще има от 21 до 25 ноември.

 

По повод Световния ден за борба със СПИН – 1 декември, община Варна ще организира традиционната кампания за превенция, съобщи Бисерка Алексиева, главен експерт „Програмен мениджър по превенция на ХИВ/СПИН . От 28 ноември до 2 декември мобилни кабинети за безплатни тестове ще има в 3 ВУЗ-а – МУ, ТУ и ВСУ. Отделно ще се проведат образователни сесии в училищата, обучение на доброволци, ще се раздават и превантивни материали.

 

Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит(15 – 28 ноември) се отбелязва за четвърта поредна година в Европа и България. Целта е повече хора да узнаят своя здравен статус и да избегнат  късната диагностика на заболяванията.

Ставри Стефанов

Още по темата   Гейове разнасят СПИН във Варна

Коментари

Новини Варна