IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
16:02 | 29 ноември 2016
Обновен: 23:51 | 25 април 2024

Росица Тончева, съдия: Търсим критичния поглед на младите хора!

Апелативният съд във Варна е едно от водещите съдилища в страната по прозрачност и иновативност

По материала работи: Пламен Янков
СТУДЕНТИТЕ ПОСРЕЩНАХА С ИНТЕРЕС съдия Росица Тончева по време на първата от поредицата лекции.

Търсим критичния поглед на младите хора, обяви съдия Росица Тончева по повод старта на поредицата от срещи със студенти от ИУ и ВСУ „Черноризец Храбър“. Дискусиите са във връзка с меморандума за сътрудничество и партньорство между Апелативния съд във Варна и двете висши учебни заведения. Първата от поредицата лекции беше днес в Икономическия университет  на тема „Институционалната прозрачност на Апелативен съд – Варна, през критичния поглед на младите хора“. 


В студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ „Утро в нашия град“ съдия Росица Тончева подчерта, че Варненският апелативен съд е едно от водещите съдилища в страната по прозрачност и иновативност на институционалното поведение. Според нейната оценка съдилищата в България са положили изключително много усилия и са вложили много финансови средства и човешки ресурс за развитие на своята политика в тази посока. 


Росица Тончева сподели, че една от основните битки на нейните колеги в последните години е връщането на доверието на обществото в съдебната институция. Тя изказа мнение, че негативната оценка по отношение на справедливостта на правораздаването се дължи на факта, че обикновено се дава гласност на мнението на страните по делата, а не на наблюдателите на дейността на съда като неин институционален измерител. „Съдебното решение никога не може да доведе до еднакво удовлетворение и на двете страни по спора, изключвам процедурите по медиация“, отбеляза съдия Росица Тончева. 


Тя заяви, че от Апелативен съд – Варна, много разчитат на критичната оценка на младите хора, която ще чуят по време на поредицата срещи със студенти. Едната част от дискусиите ще са със студенти по право, а другата – с младежи, изучаващи психология, публична администрация, комуникация, икономика и др. „Очакваме да ни кажат как виждат съда, но не като качество на правораздаването, защото то е обект на институционален контрол. Искаме да чуем от тях какво мислят за достъпността до съда, разбираемостта на процедурите. На всяко семейство се налага да ползва съдебни услуги. За нас е важно обществото да ги познава и да ги разбира, да ги разчита правилно. С колегите не си бяхме давали сметка колко са важни показатели, които могат да бъдат оценени от хора, които не са специалисти в сферата. Такива показатели са интонацията, жестовете, мимиките. Те могат да създадат усещането в публиката за безпристрастност и справедливост на съдебния състав“, коментира Росица Тончева. 


Тя добави още, че по време на срещите с младите хора ще търсят и отговор на въпроса доколко е разбираем съдебният език за гражданите. „Прави ми впечатление, че по време на посещенията в съдебните зали студентите се подготвят специално – мислят за своето облекло, поведение и точност. Смятам, че това и за в бъдеще ще им бъде от полза“, обобщи съдия Росица Тончева. Нейните очаквания са резултатите от този граждански мониторинг да изведат работата на Апелативния съд на ново равнище. „Тези срещи помагат за активиране на диалога между институцията и хората. Ние непрекъснато се оплакваме, че гражданското общество е в латентно състояние. Провокираме се взаимно, надявам се да имаме и резултат“, допълни тя. 


Съдия Росица Тончева даде изключително висока оценка на студентите, които се подготвят в специалност “Право”. Тя поясни, че срещите с тях целят да ги подпомогнат в изучаването на дисциплината. „Така ние се грижим за подмяната на поколенията в съдебната система и се надявам да оставим следа през професионалния поглед на тези млади хора“, поясни тя. 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

ИВАН БАРБОВ

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

Коментари

Новини Варна