IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
13:33 | 4 декември 2016
Обновен: 19:25 | 28 април 2024

Проверяват за случай на краста във варненско училище

Тепърва ще се изяснява дали няма огнище на заразата в целия клас

По материала работи: Ставри Таргов
Проверяват за случай на краста във варненско училище

 

Регионалната здравна инспекция ще проверява утре за случай на краста в училище „Димчо Дебелянов“ във Варна. Това научи в. „Черно море“ от д-р Янка Драганова, шеф на дирекция „Надзор на заразните болести“. Сигналът за третокласник с краста бе подаден устно в края на работния ден в петък от ваш колега, обясни тя.

 

Условията във варненските училища не предполагат поява на подобни кожни заболявания, най-вероятно става дума за лоша лична хигиена. Тъй като все пак крастата се предава предимно при контакт между хора, ще говорим с медицинската сестра в школото и ще преценим дали други деца могат да бъдат заразени, обясни д-р Драганова.

 

Крастата се причинява от акар(микрокърлеж), който прониква в кожата и предизвиква силен сърбеж. Най-често поразяваните участъци са местата между пръстите на ръцете и краката, китките, задната част на лактите, коленете, кръста, пъпа, кожните прегъвки и по-топлите и влажни места по тялото.

 

Възможно е крастата да се предаде и от животни – кучета и котки, но случаите са много редки, тъй като акарът е от друг тип. Най-често това става при близък контакт между деца и размяна на различни предмети.

 

Само заболяване е лечимо. Родителят трябва да потърси веднага общопрактикуващия лекар и да вземе медицинско направление за дерматолог, който назначава терапията с необходимите препарати, обясни д-р Драганова.

 

Според нея е наложително социалните служби да направят проверка на условията за живот на ученика вкъщи, тъй като проблемът може да се дължи и на лоша обща хигиена.

Ставри Стефанов

 

Още    81 от мигрантите в Харманли имат краста

 

Коментари

Новини Варна