IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
14:49 | 9 януари 2017
Обновен: 07:31 | 15 април 2024

Над 120 души във Варна се потрошиха в снега

Пикът на травмите предстои, предупреждават ортопедите

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов, архив

Над 120 души потърсиха помощта на Спешния център на МБАЛ „Света Анна“ във Варна заради травми след падания в снега от 6 до 9 януари, съобщиха днес от лечебното заведение. От тях 38 са с фрактури и са настанени за оперативно лечение. Само през първите 4 часа на днешния работен 9 януари 13 души се потрошиха в снега, като 8 от тях са със сериозни счупвания. 

 

Основните наранявания са на тазобедрените и лакътните стави (те се получават при опит да се избегне травма на главата), подбедрицата, раменната кост и китката. Повечето са пострадали при падане по заскрежени стълби и тротоари.


Според ортопедите пикът на травмите предстои. Във Варна първо валя дъжд, после температурите паднаха и заваля сняг, при което се образува поледица.


В момента заради усложнената пътна обстановка възрастните хора избягват да излизат навън, но с подобряване на времето това ще се промени. Съветът е да носят обувки с дълбоки грайфери и да избират маршрут с почистени пътища и тротоари. 


Разходките навън, особено в сутрешните и вечерните часове, когато студът е най-силен, не е препоръчителен за възрастните хора.


Основните пътни артерии се почистват, но тротоарите - не. Това принуждава пешеходците да се движат по платната, което е опасно както за тях, така и за трафика. 


Ако всички  чистеха пред дома и офиса, нямаше да има толкова пострадали, смятат лекарите. 

 

СТАВРИ ТАРГОВ

 

Четете още Заради зимната обстановка градският транспорт се движи със закъснение

Коментари

Новини Варна