IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
16:20 | 17 януари 2017
Обновен: 03:15 | 14 април 2024

Отпускат 7,7 млн. лв. по европрограма за социални услуги в общността

Парите са за над 2 000 уязвими варненци, както и за назначаване на квалифициран персонал

По материала работи: Пламен Янков
Отпускат 7,7 млн. лв. по европрограма за социални услуги в общността

В област Варна през 2017 година продължава предоставянето на интегрирани социални услуги в общността или в домашна среда за хора неравностойно положение и хора над 65 години с ограничения или в невъзможност за самообслужване, както и в подкрепа на членове на техните семейства. Помощта се осъществява със средства по европейски програми.

 

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ за цялата страна е в размер на 150 млн. лв. Стойността на финансираните проекти на общини и районни кметства във Варненско е 7 700 000 лв., съобщиха от Областния информационен център.

 

Потребителите на социалните услуги са над 2 000 души в областта. Осигурена е работа по програмата на около 400 души, това са социални работници, психолози, рехабилитатори, медицински сестри, асистенти и други.

 

С предоставените средства във Варненска област са изградени и функционират 16 центъра за предоставяне на социални услуги. В тях се осигуряват комплексни услуги извън домашната среда, които включват психологична помощ и подкрепа, рехабилитация на опорно двигателния апарат, рехабилитация и интеграция на хора с увреждания, социално консултиране, организация на свободното време чрез групови терапии на принципа на клубове по интереси, постоянна и качествена здравна помощ и грижа за потребителите на услугите.

 

Продължава осигуряването на подкрепа в домашна среда чрез „Социален асистент“, „Личен асистент“ и „Домашен помощник“, като интензитетът на помощта е съобразена с индивидуалните потребности на лицата с увреждания. Целта е да се избегне социалната изолация на хората в неравностойно положение и да се подобри начинът на живот на възрастните хора над 65 г., които са в невъзможност да се обслужват. Улеснява се достъпът до различни здравни и социални услуги за общността в подкрепа на социалното включване на хората с увреждания, както и до улесняване достъпа им до заетост.

 

Приоритет за проектите е и създаването на условия за активно включване в социално-икономическия живот на близките и членовете на семействата, полагащи пряка грижа за хората със специални потребности.

Коментари

Новини Варна