IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
11:44 | 24 януари 2017
Обновен: 03:21 | 28 март 2024

Община Варна ще инвестира в чистота над 32,7 млн.лв.

Комисията БКД прие бюджета за функцията „Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда“

По материала работи: Борис Проданов
Община Варна ще инвестира в чистота над 32,7 млн.лв.

Близо 60,5 млн. лв. са заложени във функцията „Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда“ на общинския Бюджет 2017. За осветление ще се инвестират 2,15 млн. лв. Изграждането, ремонтът и поддържането на уличната мрежа – 18 млн. лв. 10 млн. лв. ще се вложат за различни инфраструктурни обекти. Озеленяването е над 4 млн. лв. Това реши на свое заседание комисията "Благоустройство и комунални дейности" към Общинския съвет на Варна.

 

Разчетите по план-сметката „Чистота“ са над 32,7 млн. лв. Това е с над 6 млн. лв. повече от първоначално приетото и съветниците се обединиха около мнението, че очакват по-чиста Варна в края на годината.

 

Макрорамката за очакваните приходи от данък „Смет“ през 2017 г. е 27 млн. лв. Заложен е и преходен остатък от над 5,7 млн.лв. - 2,9 млн лв. от преизпълнение и 2,83,млн.лв. от планирани, но неотчетени разходи за 2016 г.

 

Разходите за сметосъбиране и сметоизвозване за 2017 г. са над 10,1 млн. лв.

 

Поддържането на чистотата на териториите за обществено ползване е заложено като сума на 10,25 млн. лв. Разходите за обезвреждане на битовите отпадъци в депо или завод са в размер на 12,3 млн.лв.. Зимната поддръжка на пътищата е 1,2 млн. лв.

 

През 2016 г. санкциите на сметопочистващите фирми са 616 000 лв. стана още ясно на постоянната комисия “Благоустройство и комунални дейности”.

 

Зам.-кметът Христо Иванов коментира, че в края на март м.г. са приключили договорите с фирмите за зимна поддръжка, а след обществена поръчка 5 фирми чистят в 5-те района на града. Миналата година има санкции за неадекватно поведение на снегопочистващите компании, за тази ангажимент е почистване на основни булеварди и вътрешни улици, а пешеходните зони, тротоарите и спирките са от компетенцията на сметопочистващите фирми. Има комисии за отчитане на работата в районите.

 

Цялата организация на дейността е на районните администрации. Чака се пълна информация за отчетните данни, добави Христо Иванов.

 

Две фирми изпълняват ангажиментите си за разделно събиране на отпадъците. Има поставени съдове в районите на града. За неспазване на това има изготвени предписания към собственици на търговски обекти.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна