IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Общество
17:28 | 27 февруари 2017
Обновен: 19:45 | 10 април 2024

Собственик възстановява сграда - паметник на културата

Паната, с които е ограден обектът в центъра на града, са своеобразна изложба със снимки на къщите с културна стойност, които се нуждаят от реконструкция

По материала работи: Слав Велев
Собственик възстановява сграда - паметник на културата

Инвеститор ще възстанови сграда, включена в списъка на паметници на културата на Варна. Според информационната табела се предвижда пълна реконструкция на фасадата. Приземният етаж включва площи за обществено ползване, а вторият - жилищна площ.


Имотът, който се намира на бул. "Княз Борис I" № 23, вече е подготвен за работа. Собственикът на сградата е оградил обекта, като е използвал паната като възможност за публична подкрепа на каузата за опазване на архитектурното богатство на Варна.

 


Хората, които преминават край къщата могат да прочетат, че до момента 660 сгради са вписани в списъка за недвижими културни ценности, 154 очакват такъв статут, а 80 сгради годишно се саморазрушават или умишлено се рушат от немарливи собственици.


Припомняме, че преди дни кметът на Варна Иван Портних издаде заповед, с която наложи строителна забрана на имоти, които очакват да получат статут на паметници на културата. През март във Варна трябва да пристигне комисия от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), която има правомощията да определя статута на сградите. Експертите ще работят пет дни, което означава, че ще могат да обследват и оценят около петнадесет сгради. Тепърва оценки остава да чакат близо 110 обекта, предложени от Община Варна да получат статут на паметници на културата.


Снимки Пламен Гутинов
 


Четете още:
Общината ремонтира 8 сгради – паметници на културата
 

Коментари

Новини Варна