IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
10:32 | 20 март 2017
Обновен: 16:01 | 26 април 2024

Варненски ученици със злато от Национална философска конференция

Младите философи от МГ “Д-р.П.Берон“ се завърнаха с призови места от надпревара в Бургас

По материала работи: Юлиян Атанасов
Варненски ученици със злато от Национална философска конференция

Варненските ученици от МГ “Д-р.П.Берон“ се завърнаха с призови места от Национална философска конференция, която се проведе в Бургас. На 17 март в морския град се проведе ХХІ –та Национална  ученическа философска  конференция „Човек – Свят“, включена в националния календар за извънкласни дейности на МОН.

 

Комисията,която оценяваше учениците от 9 и 10 клас присъди едно единствено първо място и златен медал на Виктория Калева ,ученичка от 10 клас в МГ „Д-р.П.Берон“, гр.Варна. Тя впечатли тричленното жури с председател доц. д-р. Димитър Елчинов  от ФФ на Софийския университет със своето есе по фрагмент от българския писател Димитър Талев,както и с философските си знания при неговата устна защита. В секцията 11-12 клас другата участничка от МГ „Д-р.П.Берон“ – Александра Пенева от 12 клас бе наградена със сребърен медал и второ място за своето есе също по Талев.Председателят на комисията,който връчи наградата й, беше главният експерт по философия в МОН – г-н Коста Костов.  За четвърта поредна година ученици от МГ  с преподавател г-жа Палмира Дачева биват удостоявани с  първо място на  Националната философска конференция „Човек- Свят“ в град Бургас. 

 

По традиция тя се провежда в СУ „Епископ Константин Преславски“ със съдействието на РУО гр.Бургас. Тази година в нея участваха ученици от 37 училища от цялата страна. Те  работиха в няколко секции, като учениците от гимназиалния етап бяха разделени в две  възрастови групи:  9 и 10 клас , и 11 и 12 клас. Съгласно регламента те се представиха със свои философски есета по сентенции от Волтер, Хана Аренд и Д.Талев и ги защитиха пред комисия от преподаватели от  Философските факултети на Софийския, Пловдивския и Великотърновския университети. 

 

Четете още: Не се очаква опасно време в понеделник

 

Коментари

Новини Варна