IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
16:12 | 23 март 2017
Обновен: 12:18 | 15 април 2024

Гимназисти учат връстници как да се предпазят от ХИВ-СПИН

Език, стил и увереност усвояват в надграждащо обучение децата

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Как да информират връстниците за полово предаваните болести, за опасността от ХИВ/СПИН, както и кои са съвременните методи на контрацепция – за това се обучават гимназисти от училищни превантивни клубове във Варна. „Кои са основните подводни камъни в сексуалното възпитание и опасностите, които дебнат по време на половия живот и как точно да достигнат до аудитория, съставена от техни връстници – това се опитвам да предам по време на Второто надграждащо обучение по ХИВ-СПИН – каза Веселина Добрева – студентка 1 курс по медицина в МУ - Варна и член на Градски превантивен клуб. По време на подобни семинари е от съществено значение как точно се води лекцията, как да се говори ясно и на достъпен език, как да се усвои езикът на внушението. Обученията са част от общинска стратегия за превенция на ХИВ/СПИН, осъществявана от дирекция „Превенции” и се реализира в тясно партньорство с експертите в тази област.

 

Участват ученици от различни гимназии и техникуми от Варна, предимно от 11 клас  - каза още Добрева като допълни, че на тази възраст децата вече са улегнали и възприемат сериозността на проблематиката. Начините за предпазване  от полово предаваните болести, вземането на правилни решения в случай на заразяване или нежелано забременяване и информация към кого да се насочат при проблем и необходимост от съвет – това са основните неща, които ще усвоят бъдещите лектори-ученици. След многобройните лекции, които са проведени по теми като контрацепция и наркомании, тепърва предстои „работа на терен“ – подчерта  Веселина Добрева. За да достигне информацията до ученическата аудитория е важно как  точно ще бъде представена. Тя трябва да бъде подготвена по атрактивен начин, с асоциации, снимки и игри. За съжаление, възрастта, в която младите хора започват да водят полов живот пада с всяка изминала година и тя вече е 13-14 години. Нужно е децата да бъдат информирани за опасностите – допълни лекторът.

 

Тези обучения са полезни за мен и съучениците ми, които също ще водят лекции – каза Николай Маринов от МГ, който слуша надграждащия курс. За него това е втора лекция, която предстои да изнесе пред свои връстници и смята, че темата е много важна, макар мнозина да я подценяват и да се отнасят към нея с доза шега. В много семейства не се говори достатъчно за секса и болестите, за контрацепцията и опасностите от ранната бременност и раждане – каза ученикът, който се впусна в обучителните детайли и уроци по поведение, кратко представяне, поза, език и увереност, нужни за подобни лекции пред съученици. 

 

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Николай Маринов от МГ

Четете още: НСИ ще пита варненци за стандарта им на живот

 

Коментари

Новини Варна