IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Избрано
12:02 | 27 март 2017
Обновен: 17:26 | 24 февруари 2024

РЗИ - Варна, с апел към родителите заради морбили

Потърсете GP-то за изясняване на имунизационния статус на децата Ви, напомнят от Здравната инспекция

По материала работи: Ставри Таргов
РЗИ - Варна, с апел към родителите заради морбили

Потърсете семейните си лекари за изясняване на имунизационния статус на децата Ви за ваксинопрофилактиката срещу морбили. С този апел към родителите се обръща Регионалната здравна инспекция(РЗИ) във Варна. Поводът са зачестилите случаи на заразата в Европа и регистрираните първи заболели и у нас.

 

Децата, при които е пропусната тази ваксина, трябва да бъдат незабавно имунизирани или реимунизирани. Целта е да бъдат предпазени от заболяването и да не се допусне епидемично разпространение на морбили на територията на областта и страната, предупреждават от РЗИ – Варна. Проблемът е, че при неимунизираните заразата протича често с усложнения, стигащи и до инвалидизация.

 

Морбили, известна също като дребна шарка и брусница, е силно заразно остро инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус. Източник е единствено болният човек. Той предава заразата в продължение на 8 – 10 дни. Тя се пренася по въздушно-капков път, при говор, кихане, кашляне или при плач. Възприемчивостта към заболяването е почти 100%, т.е., всички контактни, които нямат изграден имунитет, се разболяват. След преболедуването имунитетът е траен и пожизнен.

 

Симптомите са висока температура, секреция от носа, сълзотечение, боязън от светлина, кашлица, загуба на апетит, зачервени конюктиви и други. Най-характерният сред тях е обривът, който обхваща първо лицето около носа и зад ушите, след това слиза към гърдите и крайниците.

 

Усложненията от морбили от страна на белите дробове са под формата на бронхити, бронхиолити и пневмонии, а увреждането на нервната система протича като енцефалити и менингоенцефалити.

 

Единственото сигурно средство за предпазване от морбили е ваксинопрофилактиката. Прилага се комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола на 13-месечна възраст и на 12-годишна възраст, съобщават още от РЗИ - Варна.

 

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна