IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
14:45 | 20 април 2017
Обновен: 23:27 | 6 април 2024

Експозиция показва богатото архитектурно наследство на България

Желанието на авторите е да покажат, че голяма част от градовете са застроени в периода между двете световни войни, при това от хора, творили на световно ниво

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов

Близо 30 образци от 20-те, 30-те и 40-те години представя изложбата „Българският архитектурен модернизъм“, която се откри в главното фоайе на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Експозицията показва апартаментни сгради, фамилни къщи, индустриална и религиозна архитектура и други обществени сгради, както и допълнителна достъпна информация за архитектурата и историята от периода.

 

 

Целта на изложбата е да запознае широката публика с богатото и разнообразно архитектурно наследство, което България все още пази. Желанието на авторите е да покажат, че голяма част от градовете в България са застроени в периода между двете световни войни, при това от талантливи архитекти, които са творили на световно ниво.

 

 

Изложбата е пътуваща и първото ѝ представяне бе днес във Варна.

 

 

След 8 май изложбата ще гостува в „Морско казино“ Бургас. Планират се визити в Пловдив и Габрово, а през есента тя ще бъде представена и в София – първоначално в Национален политехнически музей, през септември, а след това – в Нов български университет през октомври.

 

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Коментари

Новини Варна