IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
11:59 | 21 април 2017
Обновен: 05:27 | 23 април 2024

Как се пази синята планета научиха деца от ДГ „Слънчо“

Инициативата е по повод Деня за земята

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Ели Маринова

„Ние можем да запазим нашата земя чиста“ възкликна 6 годишно момченце по време на открит урок, посветен на Световния ден на Земята в Детска градина „Слънчо”. Инициативата е на Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионалната инспекция по околната среда и водите ( РИОСВ) - Варна. С презентация, урок, интерактивна игра и засаждане на цветя и билки малчуганите от IV а група усетиха повелите на човечеството за запазване на синята планета. Под формата на игра децата научиха много уроци за кратко време. Беше им показано нагледно как се разделя сметта и в какви контейнери се събират различните отпадъци.

Имаха възможност да се включат във виртуално „почистване“ на поляна и планински пейзаж от боклуци. Научиха как не трябва да си тръгват от поляната след пикник и от брега след плаж. С удоволствие се разровиха в пръстта, за да посадят петунии, магданоз, салвия, копър, риган. „Малчуганите са винаги много ентусиазирани - споделя Силвена Господинова от Басейнова дирекция – Варна, която от години участва в подобни инициативи, свързани с Деня на земята в детските заведения. Обаждат се седмици, след като са поникнали посадените растения, хвалят се, вълнуват се чия подправка расте по-бързо от другите. И всичко това, под формата на игра и демонстрации, ги учи да са близо до земята“ – допълни още Господинова. Всички деца получиха подаръци от РИОСВ-Варна за активно участие в дискусия по темата.

 

 

През седмицата РИОСВ – Варна бе домакин и на открит урок с ученици от VII клас на ОУ „Ангел Кънчев“. Децата получиха богата информация за защитените територии и зони и вековните дървета във Варненска и Добричка област. Запознати бяха и с важността за тяхното опазване и биологичното разнообразие в тях. От 13.00 часа в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ във Варна тържествено ще се открие Седмицата на Земята.

 


 

Световният ден на Земята се превръща в международно събитие през 1990 г. Неговата цел е да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят. Основните усилия са насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. България се присъединява към инициативата на 22 април 1992 година. Тази година кампанията се провежда под мотото „Повишаване на знанията за околната среда и климата“. 

По повод деня на слънцето, 3 май, по-големите деца от детска градина "Слънчо" ще засадят цветя по алеите в двора, докато по-малките ще се погрижат с програма за общото настроение - сподели в аванс директорът Мария Узунова. 


Ели Маринова

Снимки авторът

Коментари

Новини Варна