Предстоят промени в директивите за защита на авторските права
Експертите: Защитата от вчера не е адекватна днес и затова е нужна спешна реформа
Публикувана: 21 Apr 2017 | 12:34

Кръгла маса на тема "Актуална проблематика на авторските права в европейското и национално законодателство - регламентация, проблеми и перспективи" се проведе в Икономическия университет. Форумът е организиран от висшето училище и евродепутатът Емил Радев.

 

Основен лектор бе Тереза Комодини - докладчик на Европейския парламент по предложението за директива относно авторското право в единния цифров пазар и актуалните нормативни актове на Европейския парламент, свързани с авторските права.

 

 

„От 10 години в ЕС се води много широк дебат относно авторските права особено по отношение на новите възможности, които дава дигиталния пазар, защото за интернет няма граници“, каза за Медийна група „Черно море“ варненският евродепутат Емил Радев и допълни, че потребителите не се съобразяват откъде е произведението и съответно то може да се ползва навсякъде по света. Това налага правилата, по които се движат авторските права да бъдат изменени и да бъдат съобразени с новите реалности на ХХI век. Наложителна е и промяна в директивите, които са отговорни за авторските права и особено директивата, отговаряща за авторските права в дигиталния пазар.

 

 

„Дебатите са широки, от една страна са творците, от друга продуцентите, от трета платформите за пренос на информация и потребителите и да се намери баланса между всички тези участници, когато се говори за авторски права е доста трудно. Вярвам, че този баланс ще бъде постигнат, за да могат потребителите по-спокойно, без ненужни административни тежести да ползват произведенията, а авторите и творците да могат да получават своите възнаграждения. Това  да става в един урегулиран пазар с ясни правила, така че да няма и гео-блокиране на дадени произведения, да могат библиотеките спокойно да ползват дадени произведения, да може научната общност да има свободен пълен достъп до всички материали и трудове в дадената изследователска област, така че и науката да върви напред“, поясни Емил Радев.

 

Докладчикът на Европейския парламент по тази директива, д-р Тереза Комодини Качия изтъкна, че настоящото законодателство работи в интерес на аналоговото разпространение, а светът вече е предимно дигитален. В тази връзка носителите на авторски права са изправени пред предизвикателството на променящия се пазар и променящо се търсене. 

 

Мариана Стойкова

Снимки: Пламен Гутинов

Коментари ( 0 )