IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
15:08 | 24 април 2017
Обновен: 20:21 | 15 април 2024

Студенти от три университета премериха сили в състезанието STRONG MAN (СНИМКИ)

„Кръгът на Конан“, „Фермерска разходка“, теглене и премятане на гума бяха някои от дисциплините

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов

Студенти от три университета премериха сили в седмото издание на състезанието STRONG MAN, организирано от ТУ-Варна. Освен представители на домакините, в интересната проява се включиха младежи от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ и Русенския университет „Ангел Кънчев“. 21 и 22 бяха състезателите в двете категории – до 80 кг. и над 80 кг. Според регламента на надпреварата, домакините от Техническия университет имаха право да се включат с неограничен брой участници, докато останалите ВУЗ-ове имаха право на по двама (по един в категория или двама в една и съща). Състезателните дисциплини бяха повдигане на чували върху варели, премятане и теглене на гума 20 м. и „Фермерска разходка“ 40 метра с 55 кг. – за време, както  и „Кръгът на Конан“ за изминато разстояние. 

 


 

Участниците получиха точки за всяка от дисциплините, като незавършил някоя от тях не получи точки, но имаше право да продължи състезанието. Ростислав Галинов победи в по-леката категория, а Мариан Миерв – в по-тежката. И двамата са студенти в ТУ-Варна. Ростислав събра 103 точки, а Мариан – 101. Георги Христов от РУ „Ангел Кънчев“ наруши хегемонията на домакините като зае второ място в категория до 80 кг. Той натрупа 90 точки. Всички останали, наредили се в призовите шестици в двете категории са представители на Техническия университет. Втори в по-тежката категория се класира Боян Генчев с 98 точки. Николай Узунов и Евгени Стоянов заеха третите места в двете категории, съответно с 88 т. и 91 т. Четвърти се наредиха Милчо Загорчев (85 т.) и Васко Тодоров (80 т.). Пети се класираха Иван Дерменджиев (85 т.) и Никола Русев (75 т.), шести – Жельо Геренски (78 т.) и Диян Валентинов (70 т.).


Четвъртокурсникът от Русенския университет „Ангел Кънчев“ Иван Стефанов участва в надпреварата във Варна за втори път. „Не помня тук на кое място завърших, но миналата година в Русе станах трети. Следвам компютърни науки, но правя изключение от нормалните компютърни специалисти, тъй като силовите спортове са ми хоби, занимавам се с това от около 3-4 години. Най-трудната дисциплина в състезанието STRONG MAN според мен е „Кръгът на Конан“, защото тялото вече е изморено, докато се стигне до нея, а и отделно тежестта е и върху предмишницата. 

 

Друга интересна дисциплина е премятането на гумата, като най-важно е да се знае техниката и да се внимава да не лъкатуши гумата при обръщането, защото това води до забавяне на състезателя“ – коментира Иван пред медийна група „Черно море“.

 

Второкурсникът от ТУ-Варна Виктор Николаев участва в надпреварата за първи път.  „Не знам какво да очаквам, надявам се да успея да завърша състезанието, не съм много добре подготвен. Дърпането на гумата ми се струва най-трудно“, бяха предварителните впечатления на младежа.

 

Проявата STRONG MAN е част от събитията във връзка с 55-ата годишнина на ТУ-Варна. Организира се от студентския съвет и катедра „Физическо възпитание и спорт“ в университета. 

 


Състезанието STRONG MAN се провежда за шеста поредна година, като поради големия интерес първата година изданията са две. Подобно състезание организира и Русенският университет. В сряда двама представители на ТУ-Варна ще пътуват за дунавския град, за да участват в тяхната надпревара.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

теглене на гума 20 метра за време

 

 

премятане на гума 20 метра за време

 

 

повдигане на чували върху варели за време

 

 

кръгът на Конан

 

"Фермерска разходка" 40 метра с тежест 55 кг. за време

 

 

 

 
 

Коментари

Новини Варна