IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
13:12 | 26 април 2017
Обновен: 10:41 | 11 април 2024

Иван Портних: Нужна е крайна защита на поземлените имоти с национално културно значение

Табели ще обозначават сградите с историческа стойност във Варна

По материала работи: Юлиян Атанасов
Иван Портних: Нужна е крайна защита на поземлените имоти с национално културно значение

Политическа воля и процедурни промени са нужни, за да се съкрати пътя за взимане на решение за запазване на сградите с културно-историческа стойност в морската столица. Това стана ясно след среща с журналисти на Консултативният съвет за опазване и защита на недвижимото културно наследство към кмета на Община Варна. Варненският градоначалник е приел предложеният му състав на съвета и след като е бил изяснен статута, и отношенията на съвета с Общината, е подготвена и заповедта за учредяването му.

 

„За съжаление се случва така, че правомощията ни са ограничени и съгласно тях ние вървим след багерите – каза Иван Портних. Въпреки издадената забрана за събаряне на сградите с историческа стойност, юрисдикцията на местното кметство е ограничена и много от зданията са застрашени от унищожаване. Нужна е крайна защита на поземлените имоти с национално културно значение“ – допълни кметът.

 

Отговор от столицата след изготвянето и внасянето на списъка с предложения за защита на културното наследство все още няма. Целта на срещата и стъпките, които са набелязани е да се подскаже на експертите в културното министерство да форсират целия си потенциал, за да се опазят ценните за града ни здания.

 

9 сгради с историческа стойност са рухнали само след последния, актуализиран и изпратен до Министерството на културата списък със защитени недвижими паметници на културата. Надеждата на местния съвет е да бъде приет от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) списъка с тези сгради. „Варна ще я има и ние трябва да направим всичко, за да запазим историческия и сграден фонд и уникални къщи, които са истински учебник по архитектура за поколенията“ – подчертаха от Консултативния съвет за опазване и защита на недвижимото културно наследство към кмета на Община Варна. За да подтикне Министерството на културата, съветът подготвя и ще приеме настоятелна декларация.

Ели Маринова

Коментари

Новини Варна