IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
17:05 | 26 април 2017
Обновен: 09:20 | 15 април 2024

Сърдечните заболявания на Балканите са резултат от нездравословен начин на живот

Това каза проф. д-р Марко Турина, който е във Варна за семинар

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимка: Ели Маринова

Инфарктите на Балканските народи са обусловени от начина на живот на населението по тези земи – каза проф. д-р Марко Турина, декан на медицински факултет в университета в Цюрих, Швейцария. Медицинското светило в областта на сърдечната хирургия изнесе лекция на тема "Бъдещо развитие на сърдечната хирургия" в МУ Варна. „Мазната храна, пушенето, темпераментът и стресът, както и генетичната обусловеност  са сред основните причини тези народи да държат преднина в неприятните класации на сърдечно-съдовите заболявания. За сравнение хората, населяващи Арабските страни, страдат предимно от диабет“. До края на седмицата професорът ще проведе семинар в УМБАЛ „Св. Марина“. Той е сред първите лекари, които работят с вродени дефекти на сърцето, и първият в света, вградил изкуствено сърце извън стената на гръдния кош. „Това, че в България все още роботът не е навлязъл масово в сърдечните операции не означава, че в съвсем скоро бъдеще това няма да се случи. Все пак безкръвните операции спестяват много мъки на пациента – болка, престой в болницата, рискове от усложнения. Само до преди десетилетие гръдния кош на хората бе разрязван отгоре до долу, за да се извърши една операция, която днес отнема далеч по-малко време и се случва с малък разрез“ – сподели проф. Турина.

 

На 27 и 28 април той ще проведе семинар за хирурзи, докторанти и студенти, които участват в допълнителните часове по сърдечна хирургия в зала „Хелиге" на университетската болница. Темите, които ще засегне, са свързани с критичния подход към медицинската литература и статистика, хирургия при предсърдно мъждене и други. Серия от разговори и практически упражнения ще обучат младите учени как се представят резюмета и ръкописи в международни списания и как се представя изследователска работа на научни срещи. Това, което професорът иска да предаде като основно послание на студентите по време на семинара и лекциите е, че те няма да получат всички знания, за които са дошли, изцяло в университета. И след обучението си тук, ще трябва дълго и последователно да се борят за знанията си, да практикуват, да събират познания и опит.

 

Проф. д-р Марко Турина е хърватски кардиохирург, директор на клиниката по сърдечно-съдови заболявания на университетската болница в Цюрих, Швейцария. Той е един от основателите на Европейската асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия (EACTS) и преподавател в нейното „Училище за специализанти".

Ели  Маринова

Коментари

Новини Варна