IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
15:51 | 27 април 2017
Обновен: 20:13 | 25 април 2024

Проверяват сигнал за тормоз в детска ясла във Варна

По материала работи: Пламен Янков
Анастасия Георгиева

Община Варна проверява жалби за тормоз в детска ясла „Иглика“. Сигналите са подадени от няколко майки, научи в. „Черно море“ от Анастасия Георгиева, шеф на общинската дирекция „Здравеопазване“.

 

Родителите са скрили в играчки записващи устройства, след като децата им са започнали да се държат неадекватно.

 

"Дъщеря ми е постоянно нервна. Изпада в нервни кризи", заяви една от майките пред тв „НОВА“. Друга сподели, че детето й е започнало да си удря главата и да си дърпа ушите заради тормоза. На записа се чуват викове към децата. Според майките децата им са били затваряни в тоалетните за наказание. Те бяха категорични, че няма да ползват повече услугите на въпросната ясла.  

 

Веднага след като получихме жалбите, назначих необходимата проверка. В 3-дневен срок директорът на детската ясла ще се запознае с писмените обяснения на своите служители и при установяване на нарушения ще наложи наказания, съгласно Кодекса на труда. Общината от своя страна също ще предприеме съответните мерки.

 

Това е първи сигнал от родители за въпросната детска ясла, на която и аз съм била директор, каза още Георгиева.Тя посочи, че общината е набелязала отдавна мерки за превенция на подобни случаи, които се изразяват в задействането на 2 програми. Едната е за подготовка на родители във връзка с въведения електронния прием. Тя включва много елементи за процедурите, с които трябва да са запознати родителите. Предвидена е и система за проследяване на адаптацията на децата.

 

Втората програма е за работа с персонала. Тя включва тренинг тестове за борба със стреса, за реакция при малчугани с трудна адаптация и други.

 

Влизането в действие на двете програми съвпадна по случайност с оплакванията от „Иглика“. Надявам се, че други подобни сигнали от детски ясли във Варна няма да има, обобщи Георгиева.    

 

СТАВРИ СТЕФАНОВ

Коментари

Новини Варна