IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
14:07 | 30 април 2017
Обновен: 04:11 | 20 април 2024

С. Балтова: С 20% повече са чуждестранните посещения у нас

Учредява се втори туристически район – Варна

По материала работи: Юлиян Атанасов
С. Балтова: С 20% повече са чуждестранните посещения у нас

С 20% са се увеличили чуждестранните посещения у нас за периода януари-март тази година в сравнение със същия период на миналата година като най-много са туристите от Гърция, Македония, Турция, Румъния и Сърбия, това стана ясно по време на пресконференция-отчет за мандата на служебния министър на туризма Стела Балтова. 16% е ръстът в приходите от международен туризъм за периода декември февруари. Балтова отчете, че е регистриран ръст и на полетите на нискотарифните компании към страната ни като от някои пазари като Франция, например, увеличението е с 80%. Увеличават се туристическите пътувания у нас с цел посещение на културно събитие, все повече туристи търсят да получат знания, стана ясно от думите на Балтова.

 

В рамките на мандата на служебния министър са регистрирани 46 туроператори и туристически агенти и 11 туристически сдружения, разгледани са документи за категоризация на 47 места за настаняване и 110 заведения за хранене и развлечение (общо 157 обекта). От тези 157 обекта 70 са проверени за съответствие с категория на място и вече имат своя документ. Документи за сетрифициране са подали 20 СПА центъра, 13 от тях са сертифицирани. Издадени са 1183 идентификационни карти на правоспособни екскурзоводи.

 

Учредена е първата Организация за управление на туристически район Родопи, която ще се председателства от кмета на Велинград. Целта е да се промотира планинският, еко, винен туризъм, а също и СПА и балнео услугите в района. В процес на подготовка е учредяването на втори туристически район – Варна, в пререгистрация е туристически район Тракия.

 

28 са международните изложения, в които е участвала страната в рамките на мандата на служебния министър, сред които в Германия и две в Русия. В Русия е установена работа с Асоциацията на туроператорите в страната и на сайта на организацията се рекламира с банер страната ни. Сформирана е работна група за изготвяне на концепция за промотиране на България по летищата и ГКПП у нас, работна група работи и върху съставяне на маркетингова стратегия за пазара в Китай.

 

В края на юни страната ни ще домакинства събитие от Западния път на коприната. „В рамките на тези събития потенциални потребители на туристическата услуга отиват в определена дестинация и местните туристически организации, под ръководството на Министерството на туризма, могат да представят различни занаяти, свързани с възможност за туризъм, културно-исторически обекти.“, обясни на въпрос на „Агрозона“ Стела Балтова. Ще бъде публикувана за обществено обсъждане актуализираната Национална стратегия за устойчиво развитие на туризма у нас 2014-2030. Срокът за обществено обсъждане на измененията и допълненията в Закона за туризма ще бъде удължен, като това също ще се случи днес, стана ясно от думите на служебния министър.Нито един служител не е освободила министър Балтова от Министерството на туризма, отчете още тя.

 

agrozona.bg

Четете още: С 27% по-скъпи ще са оранжерийните краставици

Коментари

Новини Варна