IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
16:20 | 18 май 2017
Обновен: 14:36 | 25 април 2024

Инвеститори от Ирак идват за новите икономически зони

По материала работи: Пламен Янков
КМЕТЪТ ИВАН ПОРТНИХ (ВДЯСНО) СЕ СРЕЩНА С ПОСЛАНИКА НА ИРАК КАХТАН ТАХА ХАЛАФ АЛ-ДЖАНАБИ, с когото обсъдиха реални възможности за сътрудничество.

Инвеститори от Ирак могат да бъдат привлечени  във Варна за новите икономически зони. Това стана ясно след среща на кмета на община Варна Иван Портних  и посланика на Република Ирак  Кахтан Таха Халаф Ал-Джанаби. Двамата са се договорили за засилването на образователния и културния обмен между морската столица и Ирак.

 

Представихме пред посланика предизвикателствата, пред които днес е изправен нашият град, проектите, по които работим и, разбира се, новите две икономически зони, които регистрирахме наскоро и с които гарантираме на потенциалните инвеститори прекрасни условия за развитието на бизнеса във Варна, каза кметът Портних.


На база на традиционно добрите ни взаимоотношения и подписания меморандум за сътрудничество между Варна и Сулеймания  обсъдихме  конкретни стъпки за съвместна работа, каза още кметът.


Той разкри още, че двете страни ще съдействат за установяването на партньорски взаимоотношения между университети във Варна и Ирак, за да бъде осъществен обмен на студенти и преподаватели.


Посланикът на Република Ирак от своя страна благодари на домакина и на Варна за посрещането и сподели, че ще работи за разширяване на сътрудничеството между побратимените градове, от една страна, но и за задълбочаване на връзките между двете държави. Той сподели, че градът ни е много популярен в страната му.


Спомням си, че където и да отидех преди години, все някой разказваше за преживяванията си във вашия прекрасен град и незабравимите летни почивки в прилежащите курорти, каза Кахтан Таха Халаф Ал-Джанаби.


Посланикът на Ирак вижда реалната възможност да бъдат направени инвестиции от иракски фирми в новите икономически зони, като изрази убедеността си, че ще бъдат привлечени много потенциални  компании.


Той разкри още, че в морската столица ще гостува изложба от Ирак, която представя както историята на древната цивилизация, така и събития от съвремието.


По време на срещата е била обсъдена и военната обстановка в Ирак, борбата с ДАЕШ, освобождаването на Мосул от джихадистите. "Уверявам ви, че съвсем скоро ще чуете добри новини за Мосул", каза дипломатът.


Кахтан Таха Халаф Ал-Джанаби сподели, че с кмета Иван Портних са говорили и за възможността български строителни компании да се включат в изграждането и възстановяването на инфраструктура и градове, засегнати от разрушенията, нанесени от „Ислямска държава“.

 

ЕЛИСАВЕТА ИЛИЕВА

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна