IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
18:11 | 23 май 2017
Обновен: 19:52 | 18 април 2024

Почти 65% от местата за къпане в България са с отлично качество на водата

Делът им обаче намалява, а страната е след последните в ЕС по този показател

По материала работи: Ставри Таргов
Почти 65% от местата за къпане в България са с отлично качество на водата

Почти 65% от проверените общо 94 места за къпане в България са били с отлично качество на водата през 2016 г., което означава, че там почти не е имало вредни за човешкото здраве и околната среда замърсители, сочи доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) и Европейската комисия (ЕК), публикуван днес.  

 

С лошо качество на водата е бил само един обект от проверените – Офицерският плаж във Варна. Останалите места попадат в категориите с „добро“ или „задоволително“ качество на водата.    

 

 Данните сочат намаляване на местата с отлично качество на водата за къпане у нас – през 2015 г. те са били 71,3%, а през 2014 г. - 73,4%. През 2013 г. делът им е бил 66%. Намалява обаче и броят на местата с лошо качество на водата – през предходните две години те са били три.  Само 4 от всички 94 проверени места в страната са вътрешноконтинентални, а останалите 90 са крайбрежни.  

 

По отлично качество на водите за къпане България е сред последните в страните от ЕС.  

 

Същевременно повече от 85% от всички проверени места за къпане в Европа са отговаряли на най-строгите стандарти за „отлично“ качество. Този дял е по-висок отвсякога.  

 

Над 96% от местата за къпане са отговаряли на минималните стандарти за качество.  Докладът потвърждава положителната 40-годишна тенденция към все по-чисти води по плажовете и местата за къпане в Европа. Той се основава на анализ на проби вода от повече от 21 хил. крайбрежни и вътрешноконтинентални места за къпане.

 

Пробите от водата се изследват за фекално замърсяване от отпадни води или от добитък.  Подобно на последните няколко години огромното мнозинство от местата за къпане в Европа могат да се похвалят с добро качество на водата. През 2016 г. 96,3% от местата за къпане са отговаряли на минималните изисквания за „задоволително“ качество, определени в Директивата на ЕС относно водите за къпане.

 

Това е леко повишение спрямо 96,1% през 2015 г.  В доклада са обхванати местата за къпане в ЕС, Албания и Швейцария. Водите за къпане в Европа са много по-чисти, отколкото преди 40 години, когато в тях се изхвърляха големи количества непречистени или частично пречистени битови и промишлени отпадни води.  Всички включени в доклада места за къпане в Австрия, Хърватия, Кипър, Естония, Гърция, Литва, Люксембург, Латвия, Малта, Румъния и Словения са постигнали поне „задоволително“ качество на водата през 2016 г.

 

В пет държави най-малко 95% от водите за къпане са получили „отлична“ оценка за качество: Люксембург, Кипър, Малта, Гърция и Австрия.  В 1,5% от проверените места за къпане качеството на водата е било „лошо“. Между ваканционните сезони през 2015 г. и 2016 г. абсолютният брой на местата, където качеството на водите за къпане е било „лошо“, е спаднал от 383 на 318.  

 

Най-голям брой места за къпане с „лошо“ качество на водата са констатирани в Италия (100 места, или 1,8 %), Франция (82 места, или 2,4 %) и Испания (39 места, или 1,8 %).  

 

В законодателството се уточнява дали качеството на водите за къпане може да се класифицира като „отлично“ , „добро“, „задоволително“ или „лошо“ в зависимост от констатираното количество фекални бактерии.

 

Когато качеството на водата се класифицира като „лошо“, страните членки трябва да вземат определени мерки, като забрана за къпане или поставяне на съобщения, в които се препоръчва на хората да не се къпят, предоставяне на информация на обществеността и подходящи корективни мерки.  

 

Наред с доклада ЕАОС публикува и актуализирана интерактивна карта с данни за отделните места за къпане.

Investor.bg

Коментари

Новини Варна