IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
17:35 | 15 юни 2017
Обновен: 10:30 | 17 април 2024

Румен Радев настоява готовите знания в образованието да остсъпят на компетенциите

Той се срещна с европейският комисар по образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич

По материала работи: Борис Проданов
Снимка Пламен ГУТИНОВ

Икономическите дисбаланси, разликата в жизнения стандарт и популизмът са сред основните предизвикателства пред днешна обединена Европа. Това каза във Варна президентът на България Румен Радев. В Икономическия университет във Варна той участва в традиционната Национална младежка среща.

 

„От система, в която се преподават готови знания към усвояване на компетенции – това е вашето бъдеще“. Така президентът на България Румен Радев се обърна към повече от 150 младежи на традиционната Национална младежка среща, която се проведе в Икономическия университет във Варна.

 

В отговор на въпрос от залата Радев коментира, че днес образование и грамотност нямат знак за равенство помежду си.

 

Сред предизвикателствата пред обединена Европа Радев открои икономическите дисбаланси, разликата в жизнения стандарт и популизмът.

 

В дискусията участва и еврокомисарят за образование, култура, младежта и спорта Тибор Наврачич. По думите му най-важните фактори за качествено образование трябва да са насочени към социално включване, тоест в него да участват хора от всякакви групи.

 

„Трябва да помогне на страните-членки да определят предизвикателствата. А това са младежката безработица и радикализацията в обществото – разбити семейства и социална фрустрация. И учителите са много важни в този процес. Много често днес учениците са по-грамотни от тях в сферата на дигитализацията и цифровизацията“, каза Наврачич.

 

Сред основните цели на стратегията Европа 2020 Наврачич посочи да се работи за предотвратяване на ранното отпадане на младежите от училище, защото така, по думите му, те ще могат да бъдат пълноценни в обществото. Еврокомисарят по образование подчерта още, че Съюзът ще защити европейските граждани след излизането на Великобритания от ЕС и припомни, че желанието на Обединеното кралство също е да осигури сигурност на поданиците си в другите държави от Европа. Това, според Наврачич, е знак, че ситуацията ще бъде печеливша и за двете страни.

 

Гост в ИУ - Варна, беше и министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

 

Елена Кирова

Коментари

Новини Варна