IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
12:07 | 19 юни 2017
Обновен: 20:42 | 21 март 2024

Ден на отворените врати в Тубдиспансера във Варна

Безплатните прегледи ще са от 3 до 7 юли

По материала работи: Ставри Таргов
Ден на отворените врати в Тубдиспансера във Варна

Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна прави "Седмица на отворените врати" от 3 до 7 юли, съобщиха от Министерството на здравеопазването. В рамките на тези дни всеки желаещ ще бъде прегледан безплатно за туберкулоза. За това не е необходимо направление от общопрактикуващия лекар.

 

За всички останали региони в страната кампанията ще се проведе от 19 до 23 юни.

 

Инициативата за безплатните прегледи е на МЗ по програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

 

По време на дните на Отворени врати на всеки желаещ се предлага скрининг чрез анкета и консултация с лекар. При съмнение за заболяването се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания.

 

Дните на Отворени врати е ежегодна проява, която стартира през 2009 г. По време на проведените „дни” в периода от 2009 г. до март 2017 г. броят на анкетираните е 93 509, като бяха открити 1 039 души с туберкулоза и 3 650 с латентна туберкулозна инфекция.

 

По време на проведените през март 2017 г. „Дни на Отворени врати” анкетираните са били 3 392, от тях 37 са открити с туберкулоза и насочени своевременно за лечение, а 189 са открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.

 

През годините инициативата е доказала своята ефективност както за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването, така и за популяризиране на здравословния начин на живот.

Ставри Стефанов

 

Коментари

Новини Варна