IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
15:46 | 23 юни 2017
Обновен: 20:40 | 21 март 2024

Математици от 11 държави се събират на олимпиада във Варна

Престижното международно състезание е с 30-годишна история

По материала работи: Пламен Янков
Математици от 11 държави се събират на олимпиада във Варна

За първи път Варна ще бъде домакин на XXI Балканска олимпиада по математика за ученици до 15,5 г., с активната подкрепа на Община Варна. Съорганизатори са Съюзът на математиците в България, Регионалното управление на образованието (РУО) и Математическа гимназия „Д-р П.Берон“. 


Престижното международно състезание е с 30-годишна история, а регламентът му е послужил за образец при създаването и провеждането на много олимпиади по света. Състезанието играе важна роля за откриване и развитие на млади таланти в областта на математиката.
 

Тази година в олимпиадата ще се включат 200 участници от 11 държави: България, Румъния, Гърция, Турция, Македония, Албания, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Кипър и Молдова. Заедно с тях сили ще премерят отборите от 7 държави-гости: Франция, Азербайджан, Казахстан, Филипини, Саудитска Арабия, Таджикистан и Туркменистан.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна