IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Общество
08:38 | 23 юни 2017
Обновен: 02:00 | 17 април 2024

Умъртвиха 14 телета и крава без документи за здравен статус

Ветеринарите са ги унищожили, за да избегнат огнище на антракс, каквото избухна преди 2 г. във варненското с. Млада гвардия

По материала работи: Пламен Янков
Умъртвиха 14 телета и крава без документи за здравен статус

Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен конфискува 15 животни от двор в Каспичан след подаден сигнал от жители на селището. Става дума за 1 крава и 14 телета без документи за произход, за здравен статус, за придвижване, както и без ушни марки, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАХБ). Констатирано е изключително сериозно погазване на ветеринарномедицинското законодателство в България на ЕС, допълниха от там.

 

Стопанинът на животните не е представил никакви доказателства за извършени ваксинации за син език, заразен нодуларен дерматит, антракс и други опасни болести. Не е имало и данни за изследване за бруцелоза и туберкулоза, зарази, които се предават и на хората.


Животните са умъртвени по хуманен начин и насочени за обезвреждане в екарисаж. Причината е, че са били потенциално опасни за хора и добитък.


Заради аналогично грубо погазване на ветеринарномедицинските изисквания избухна огнище на антракс в с. Млада гвардия, Варненска област, през 2015 г., което застраши здравето и живота на хиляди граждани и летовници, напомниха от БАХБ.


Проверката е извършена съвместно с органите на МВР. За случая е уведомена и прокуратурата.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна