IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
10:56 | 23 юни 2017
Обновен: 22:36 | 9 април 2024

Жители на „Левски“ излязоха на протест срещу строеж до дере

Според собственика на терена строителството няма да накърни ничий интерес

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов, архив

Планираното строителство на офис сграда в близост до дере провокира протест на живеещи във варненския квартал „Левски“. Хората се притесняват, че строежът ще засегне отводнителния канал и пешеходната алея. Собственикът заявява, че строителството няма да накърни ничий интерес. Районното кметство твърди, че идейният проект на сградата е на достатъчно отстояние от дерето и намиращата се в близост детска градина. 

 

Преди 3 години общината е обещала да предостави на собственика друг терен. Тогава той приветства идеята, защото новото място би било подходящо за жилищна сграда, каквито са първоначалните му намерения. Сега обаче се оказва, че няма основания за това. 


„Желаейки да се съобразим с обществения интерес, сме съдействали напълно на протестиращите. Аз лично съм ходил на срещи с архитекти, зам.-кметове, но в крайна сметка имаме официален отказ за замяна“, каза Александър Кунев, съсобственик на терена. „Това е малка сграда – 850 кв.м застроена площ заедно с гаражите. Ще го строи фирма, която е известна в града с желанието си да прави красиви сгради. Има си проект за озеленяване, всичко, каквото е необходимо, и желанието на строителите е да се получи нещо красиво. Уверявам всички, че това място ще изглежда много по-добре, отколкото е в момента“, добави Кунев. 


От община Варна съобщиха, че главният архитект не е одобрявал инвестиционни проекти и не е издавал разрешение за строеж за терена. От район „Приморски“, откъдето е издадено разрешителното, обясниха, че идейният проект предвижда сградата да е на 3 метра от дерето и достатъчно отдалечена от намиращата се в близост детска градина „Гълъбче“. Притесненията на протестиращите въпреки това са, че строежът ще засегне отводнителния канал и пешеходната алея. 


„Тази пешеходна алея е много оживена. Надолу е детската кухня. Тук минават и майките с деца, и студентите, и живеещите в горния район и ние ще унищожим една алея“, каза Ваня Атанасова, председател на гражданско сдружение в 23-ти микрорайон.


„Вижте колко дървета са. Тази зеленина трябва да се отреже и се премахне. Вижте и отстоянието от дерето. Това в края на краищата е дере. Знаете всички какво се случи в „Аспарухово“. Сега очакваме да стане същото и тук“, каза Иван Цанков, който е сред протестиращите.


„Основното е за тази алея, не знам как се води дали е пешеходна, или за коли, но по нея се движат и автомобили, и майки с детски колички, и основно студенти от ТУ - Варна. Всички тези хора ще трябва да слязат на улицата, понеже аз тук друг тротоар не виждам“, посочи Станислав Атанасов от групата на протестиращите.


Все още няма яснота кога ще започне изграждането на сградата. Очаква се строителните работи да приключат за не повече от година. По-малко от половината част от алеята ще бъде заета с цел обезопасяване на процеса.

 

ЕЛЕНА КИРОВА

Коментари

Новини Варна