IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
15:35 | 25 юни 2017
Обновен: 01:32 | 11 април 2024

Учители и директори на незрящи деца се събраха във Варна на обучение

Българската асоциация за обучение на зрително затруднени деца навършва 25 години

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Десети национален семинар за ресурсни учители, подпомагащи включващото обучение на ученици с нарушено зрение се проведе във Варна. През тази година се навършват 25 години от създаването на Българска асоциация за обучение на зрително затруднени деца. Това е и повода  33-ма учители и директори от 17 регионални центъра в страната да се съберат в края на седмицата в Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д­р Иван Шишманов“, за да обменят интересни и полезни идеи за улесняване на обучението и адаптацията на децата с нарушено зрение, както и тези с множество увреждания – каза проф. Мира Цветкова-Арсова. Темата на таз-годишното обучение бе „Новите функции на специалните училища в процеса на приобщаващото образование“. През 2017 година предстои още един семинар, при който ще бъде внесена практика от Скандинавските страни, при която двете училища за незрящи в страната – тези в София и Варна ще приемат за по една седмица деца с нарушено зрение от всички центрове в страната. Целта е те да използват богатата база на училищата, за да усвоят интензивно Брайловата азбука, писане, четене, мобилност.

 

„Тактилните книжки, които приготвяме днес са първите страници, които тези деца хващат в ръцете си – каза главеният учител в училището Яна Раева. Те са за най-малките деца, имат малко елементи, подвижни части, имат брайлово писмо и са най-ранната им среща с книгите“.

„В ателието подготвяме помагала, в които вплитаме част от родните занаяти и с това подготвяме децата за техните евентуални бъдещи занимания и професии – допълни Клавдия Неделчева-Лукова – специален учител в школото.

 

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна