IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
16:29 | 26 юни 2017
Обновен: 07:52 | 19 април 2024

Децата трябва да си припомнят, че книгата е най-добрият им приятел

Само с общи усилия на училище и родители може да се преодолее неграмотността, каза Елена Кенарова, началник-отдел „Образование“ в община Варна

По материала работи: Пламен Янков
Децата трябва да си припомнят, че книгата е най-добрият им приятел

Децата трябва да си припомнят, че книгата е най-добрият им приятел, заяви началникът на отдел „Образование“ в община Варна Елена Кенарова в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ – „Утро в нашия град“. „Те трябва да посягат към книгата още от най-ранна детска възраст и да бъдат възпитани в любов към нея, а това до голяма степен зависи от родителите. Затова само с общи усилия - на семейство и учители - можем да преодолеем негативната тенденция на повишаване на неграмотността“, убедена е тя. „Децата трябва да имат потребност от четенето, то да им носи удоволствие, да им е интересно, а не да посягат към книгата само защото заглавието е в списъка със задължителна литература за лятото“, допълни Елена Кенарова. 


Освен библиотеката, Кукленият театър и Учебният музей към РИМ - Варна, различни занимания по интереси за децата през лятото организират и 12 училища. Занятията са безплатни, а записванията стават намясто. Те са за деца от 5 до 15 години и са в различна сфера – екология, история и др. Една от най-интересните инициативи е библиотека в училище. Организират се също футболни турнири, надпревари по народна топка, шах и др. между различните класове. Летни занимания се организират и в центровете за подкрепа за личностното развитие – ОДК и НАОП „Николай Коперник“. Сред тях има подходящи и за по-големи ученици, тъй като тези в училищата са предназначени по-скоро за деца в началния курс. В ОДК и Обсерваторията записванията също стават намясто. „Добре е родителите да организират своевременно летния отдих на децата си, тъй като местата са ограничени. Сформират се групи от 12-15 деца. Родителите имат богат избор. Варна е град, който предоставя доста възможности – занимания по наука, изкуства и спорт, всичко това е осигурено, стига децата да проявяват интерес“, подчерта Елена Кенарова. 


Лятната ваканция на учениците е също така време, в което се извършват по-мащабните ремонти в училищата. Това лято ще бъдат реновирани сградите на 30 училища и 22 детски градини със средства, осигурени от общинския и школските бюджети. Планира се ремонтните дейности да приключат до края на август. „Обществените поръчки се извършват от директорите там, където се налага. Някъде се разчита на собствени усилия и ремонтите вече са започнали“, поясни Елена Кенарова. Това, което предстои да бъде извършено, е различно и зависи от нуждите по места – топлоизолация на фасади, хидроизолация на покриви, ремонти в класни стаи и кабинети, реновиране на парни инсталации, подмяна на радиатори. В детските градини, в които ще се извършват ремонтни дейности, децата ще бъдат преместени в други сгради, като това е предварително оповестено на родителите. 


Все още не е ясно кога ще стартират ремонтите, които ще бъдат финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж“, но вече се планира къде ще се обучават децата, докато мащабните дейности не бъдат приключени. Общо 7 училища, 2 професионални гимназии и 3 детски градини ще бъдат реновирани на стойност над 19 млн. лв. „Ние сме длъжни да предвидим преместване на учениците, ако това се наложи. За една част от учениците вече сме готови с предложенията, които бяха одобрени от съветниците от Постоянната комисия по наука и образование към варненския Общински съвет. Постарали сме се да не затрудняваме децата и родителите и алтернативните сгради за обучение да са в рамките на съответния район на Варна. Работим по предложения и за останалите училища“, увери Елена Кенарова. 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

ИВАН БАРБОВ

 

Вижте още "Щрихи от утрото" (26.06.2017) - Училища и градини отварят врати за занимания през лятото

Коментари

Новини Варна