IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
12:34 | 7 август 2017
Обновен: 16:40 | 26 април 2024

От сряда започва да тече 10-месечният срок за утилизация на трихлоретана в „Полимери“

По материала работи: Слав Велев
От сряда започва да тече 10-месечният срок за утилизация на трихлоретана в „Полимери“

Варна, Девня и целият регион могат да бъдат спокойни за „Полимери“  - с мерките, които взехме навреме  неутрализираме екологичната  бомба, която застрашаваше населението.

 

Това каза министър-председателят Бойко Борисов, който заедно с областния управител Стоян Пасев направи оглед на зоната, в която се съхранява токсичният химикал.

 

Пасев даде уверение, че извозването на трихлоретана ще започне съвсем скоро, като поясни, че първият авансов превод към фирмата изпълнител трябва да бъде направен още тази седмица.

 

Парите, които ни отпусна правителството вече са налични, в сряда откриваме акредитивна сметка, с която ще се осъществява разплащането в следващите 10 месеца.

 

Първите два месеца ще се изготвят документите за нотифициране, необходими  за трансграничния превоз на опасния отпадък, тъй като той подлежи и на специален режим на транспортиране, обясни още Пасев.

 

 

Взети са всички обезопасителни мерки и е гарантирано техническото обезпечаване за извършване на процедурите по изнасянето на трихлоретана, каза още областният управител.

 

Изнасянето ще се осъществява комбинирано, като първо отпадъкът ще се товари на цистерни, а след това ще се използва и жп превоз.

 

По казуса със защитената зона в Калиакра премиерът апелира да се подходи мъдро и всички страни заедно да намерят решението.

 

Вече са направени стъпки еврокосар Вела да се запознае с цялото досие на комплекс Каликара и се очаква Борисов да проведе телефонен разговор с него още утре.

 

Министър-председателят отново призова за единност, за да се намери оптималното решение на проблема , така че всички да са удовлетворени.

Очаква се новата среща с кметовете на крайморските добруджански общини да се осъществи  във вторник в МС.

 

ЕЛИСАВЕТА ИЛИЕВА

 

Коментари

Новини Варна