IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
08:42 | 15 август 2017
Обновен: 00:57 | 10 април 2024

Църквата отбелязва Голяма Богородица

В много страни като Гърция, Италия и Испания денят е неработен

По материала работи: Борис Проданов
Църквата отбелязва Голяма Богородица

Днешният 15 август е денят, в който църквата отбелязва християнския празник Успение Богородично (Голяма Богородица). Днес се отбелязва отнасянето на Богородица в небето при сина й Исус Христос от ангелите след земната й смърт.


Празникът е общ за Православната и Католическата църква. В много страни като Гърция, Италия и Испания денят е неработен.


Богородица е покровителка на майчинството, на семейното огнище и застъпница пред Бога за всички човешки прегрешения. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за помен на починалите близки.


Правят се родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Разрешава се риба. Вярващите даряват на църквата свещи, домашнотъкано платно, месал, кърпа и пари.


Имен ден празнуват кръстените с имената Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава.


На деня на Успение Богородично се чества и празникът на Варна и е почивен за всички в града.

Коментари

Новини Варна