IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
13:17 | 12 септември 2017
Обновен: 09:50 | 19 април 2024

3000 учителски места остават незаети за 15 септември

Модернизирането на учебните планове също е спорен момент, на който едва ли ще бъде намерено решение

По материала работи: Борис Проданов
3000 учителски места остават незаети за 15 септември

Посрещаме и този 15-ти септември с нерешени проблеми в образователната система.


Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева пред "Фокус".


По думите ѝ сериозен е въпросът с кадровото обезпечаване особено в малките населени места, като към момента незаетите щатни места са около 3 000.


Модернизирането на учебните планове също е спорен момент, на който едва ли ще бъде намерено решение през тази учебна година.


Такева обаче изрази увереност, че обещаното от правителството поетапното увеличение на учителските заплати ще се изпълни. В бюджетната рамка за 2018 г. са заложени 338 млн. за средното образование от тях 248 млн. за работните заплати, които ще се увеличат от 1 септември 2017 г., посочи тя.


По думите й вчера на Отрасловия съвет е приета наредбата за работните заплати и анекса за увеличението.


"Утре очаквам анексът да бъде подписан и съответно директорите да започнат увеличението, защото средствата са в училищата за увеличението на работните заплати", поясни Такева.


Тя обаче смята, че правителството трябва да отпусне допълнително още 90 млн. лв. към тези 338 млн. лв. в бюджет 2018 г., за да може да се покрият всички необходими разходи по издръжката и целодневната организация на работата в училищата и целодневните детски градини.


"Тази година около 61 000 първокласници ще влязат в класните стаи. Механизмът за обхващане на деца в системата ще даде положителни резултати, като тази година повече деца ще се обучават и в останалите класове", посочи Такева.


"Важна цел през нова учебна година би трябвало да бъде повишаване статута на българския учител", каза още Янка Такева.

 

Още по темата: Над 25 000 българчета посрещат 15-ти в школо зад граница

Коментари

Новини Варна